IN MEMORIAM: Prof. dr Miroslav Miloradović, fizičar i profesor Tehničkog fakulteta

0
744

ČAČAK – Na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku održan je komemorativni skup povodom smrti prof. dr Miroslava Miloradović, profesora u penziji. Profesor Miloradović bio je među pionirima visokoškolskog obrazovanja u Čačku.

Prof. dr Miroslav Miloradović

Posle diplomiranja na grupi za Fiziku Prirodnomatematičkog fakulteta u Beogradu 1959. godine počeo je da radi u kragujevačkoj Gimnaziji, a od školske 1961/62. god izabran je za asistenta na Višoj tehničkoj školi u Čačku, za predavača 1963. godine, a potom i profesora Više škole 1974. godine. U zvanje stručnog savetnika na Pedagoško tehničkom fakultetu u Čačku je izabran 1976. godine.

Magistarske studije završio je 1979. god na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu odbranom magistarskog rada “UTICAJ ORIJENTACIJSKOG USREDNjENjA NA RASEJANjE TERMALNIH NEUTRONA NA MOLEKULIMA LAKE VODE“. Doktorsku disertaciju pod nazivom “UTICAJ INTERVIBRACIJA MOLEKULA METANA NA RASEJANjE TERMALNIH NEUTRONA“ je odbranio aprila 1983. god takođe na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

Tokom svoje plodne nastavne karijere prof. Miloradović je oformio Laboratoriju za fiziku na Višoj tehničkoj školi u Čačku u kojoj se i danas izvode eksperimentalne vežbe studenata Fakulteta tehničkih nauka i Visoke škole tehničkih strukovnih studija. Bio je član više komisija za odbranu magistarskih teza i doktorskih disertacija. Pod njegovim mentorstvom studenti tadašnjeg Tehničkog fakulteta su više puta osvajali nagrade iz Fizike na takmičenjima studenata elektrotehnike Jugoslavije.

Pored bogate pedagoške aktivnosti, prof. Miloradović je imao i visoku naučnu reputaciju. Radovi iz oblasti fizike termalnih neutrona publikovani su u najeminentnijim svetskim naučnim časopisima. Autor je preko 30 naučnih radova, udžbenika i priručnika.

Bila je veoma je zapažena i društvena aktivnost prof. Miloradovića u oblasti Narodne tehnike gde je bio član i Univerzitetskog odbora i Opštinskog veća. U dva mandata je obavljao funkciju pomoćnika direktora Višoj tehničkoj školi u Čačku i bio član Upravnog odbora Zajednice elektrotehničkih fakulteta i viših elektrotehničkih škola Jugoslavije.

Za sveobuhvatne aktivnosti i postignute rezultate Ukazom Predsednika Republike 1975. god. odlikovan je Ordenom rada sa srebrnim vencem. Godine 1991. mu je dodeljena Povelja Tehničkog fakulteta, najveće priznanje za doprinos radu i razvoju fakulteta.

U više mandata je obavljao dužnosti Šefa Katedre za matematiku i fiziku, kasnije Katedre za fiziku, hemiju i materijale. Sa ove dužnosti je otišao u starosnu penziju 1998. godine.

Prof. dr Miroslav Miloradović sahranjen je na Gradskom groblju u Čačku. Ostaju lepa sećanja i uspomene na profesora Miloradovića kao čoveka, prijatelja i naučnog radnika.

Izvor: FTN

Prethodni članakVelimir Ilić: Vladike bi morale da uzmu godišnji odmor kad bi Vučić rešio da se ispovedi
Sledeći članakMilenković Talović: Pokušajmo da izađemo iz lagodne pozicije većine i da se stavimo u poziciju manjine

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here