Inicijativa mladih: Dveri izmišljaju LGBT paradu u Čačku da bi širile mržnju i netrpeljivost

7
288

ČAČAK – Incijativa mladih za ljudska prava (YIHR) saopštila je danas da su netačne tvrdnje Srpskog pokreta Dveri da će biti održana LGBT+ parada u Čačku pod sloganom “Ne odričem se” i ocenila da takve izmišljene tvrdnje kao “tipično širenje mržnje kroz lažne vesti, uobičajna praksa ekstremne desnice širom sveta”.

Srpski pokret Dveri izmišlja vesti i obmanjuje gradjane kako bi proizveo mržnju i netrpeljivost koja je oduvek bila jedina politika koju imaju. Karavan ‘Ne odričem se’, u okviru koga su se održali iznenadni mini-Prajdovi centralnim ulicama devet gradova, završen je uoči Beograd Prajda 15. septembra, i održavanje u Čačku nije ni bilo planirano – navodi se u saopštenju.

YIHR je ocenio saopštenje Dveri kao međupartijsku borbu sa čelnicima grada Čačka i dodao da je i kao takvo apsolutno nedopustivo pošto je “svaka reč u njemu lažna, maliciozna i za cilj ima potpirivanje mržnje prema LGBT+ populaciji i aktivistima i aktivistkinjama za ljudska prava”.

U parlamentarnoj proceduri nalaze se tri zakona koja su ključna za pomeranje prava LGBT+ osoba sa mrtve tačke: Predlog zakona o registrovanim istopolnim partnerstvima, Predlog zakona o rodnom identitetu i predlog izmena i dopuna Porodičnog zakona – navodi se u saopštenju i pozivaju sve partije i poslanici da se angažuju kako bi se ti predlozi našli na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije.

YIHR je istakao da bi zakoni koji se tiču ljudskih prva trebalo da budu opšteprihvaćeni i poželjni, a da podrška njima ne zavisi od aktuelnih političkih odnosa.

Našom kampanjom ‘Ne odričem se’ želimo da ohrabrimo što veći broj gradjana Srbije da svoje identitete slobodno i mirno izražavaju bilo da žive u Čačku ili bilo kom drugom gradu Srbije – poručuje se u saopštenju.

Jedan od poverenika Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Čačku Marko Parezanović, juče je demantovao Dveri koje su saopštile da se u tom gradu tajno priprema LGBT+ parada za 27. septemabar i ocenio “da su Dverjani opterećeni homoseksualizmom i da im se opet prividja gej parada”.

Gradska organizacija opzicione stranke Dveri saopštila je juče da je, prema njihovim informacijama, LGBT+ parada u Čačku zakazana za 27. septembar, sa čim javnost nije upoznata, i pozvala Čačane da njihov odgovor bude “parada porodičnog ponosa”.

Izvor: Beta

Prethodni članakU gornjomilanovačkoj kasarni “Vojvoda Radomir Putnik“ obeležen Dan službe telekomunikacija (FOTO)
Sledeći članakOtvaranje izložbe “Ko nekad u osam“ i koncert “Vampira“ u zgradi Gradske biblioteke

7 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here