U gornjomilanovačkoj kasarni “Vojvoda Radomir Putnik“ obeležen Dan službe telekomunikacija (FOTO)

0
487

GORNJI MILANOVAC – U gornjomilanovačkoj kasarni “Vojvoda Radomir Putnik” održana je svečanost povodom 20. septembra Dana službe telekomunikacija.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Ovaj datum određen je za Dan službe telekomunikacija odlikom načelnika Generalštaba Vojske Srbije od 19. januara 2008. godine. Na taj dan je na predlog ministra vojnog generala Božidara Terzića 1916. godine doneta “Uredba o vojnom telegrafu”.

Ovom uredbom je regulisano da se veza, koja je bila u sastavu roda inženjerije, izdvoji i organizuje kao samostalni rod vojske. U periodu koji je sledio formirane su jedinice veze, od odeljenja do puka-brigade veze.

Komandant Centra za obuku veze i informatike potpukovnik Nenad Dražinac, rekao je da je zadatak službe telekomunikacija u protekle 103 godine ostao nepromenjen, a sadržaj je u obezbeđenju neprekidnih, kvalitetnih i zaštićenih veza za potrebe sistema komandovanja u Vojsci Srbije.

Efikasnost sistema komandovanja ne zavisni samo od subjekta mogućnosti i sposobnosti starešina komandi, već i od obima i kvaliteta primljenih informacija koje moraju imati svojstva relevantnosti, aktuelnosti, razumljivosti i pravovremenosti. Vladati informacijama u realnom vremenu je strategija prednost za svaku stranu u sukobu. Zbog toga su zadaci koje sistem komandovanja postavlja pred telekomunikacioni sistem sve obimniji, složeniji i odgovorniji – naveo je potpukovnik Dražinac.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Prema njegovim rečima, sve planirane aktivnosti, ali i vanredni zadaci, vrlo kvalitetno su izvršeni, ostvarujući sve postavljene ciljeve.

U proteklih godinu dana naše najveće uspehe ostvarili smo u obuci i osposobljavanju vojnika, jedinica i komandi za rad i izvršavanje namenskih zadataka. Posebno se ističu stručno specijalistička obuka četiri generacije vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, gde je obučeno više od 100 vojnika i 50 profesionalnih vojnika na osposobljavanju za dužnost i dopunsku specijalnost – naglasio je on.

Dražinac je istakao da je obučeno 200 lica rezervnog sastava, realizovano 18 kurseva i drugih oblika usavršavanja gde je obučeno 198 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i učešće pripadnika centra u multinacionalnim mirovnim operacijama u Centralno afričkoj Republici i Libanu.

Da su u proteklih godinu dana uspešno i kvalitetno radili, Dražinac kaže da su to utvrdile brojne kontrole.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Obraćajući se ispred Komande za obuku pripadnika Centra za obuku veze i informatike, potpukovnik Slaven Bošković, je rekao da se ova jedinica poštuje i voli i da je poznata van Gornjeg Milanovca.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, javnih preduzeća, ustanova, crkve i susednih jedinica.

Izvor: MNA

Prethodni članakZa vršnjačko nasilje tužbe i protiv roditelja
Sledeći članakInicijativa mladih: Dveri izmišljaju LGBT paradu u Čačku da bi širile mržnju i netrpeljivost

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here