Inicijativa za budućnost: Da li je 1,5 miliona evra malo, mnogo ili dovoljno za uređenje desne obale Morave?

1
449

ČAČAK – Organizacija iz Čačka “Inicijativa za budućnost“ oglasila se saopštenjem za medije, u kojem postavljaju pitanja u vezi sa cenom uređenja desne obale Zapadne Morave.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

Umesto da se organi vlasti pozabave problemima i životom „običnog“ čoveka, koji je sve lošiji iz dana u dan, prioritet se daje rekonstrukciji korita Zapadne Morave za „tričavih“ 1.500.000 evra. Ne dinara, već evra! Za prosečnog stanovnika države Srbije nezamisliv iznos od 176.000.000 dinara.

Postavlja se jedno pitanje: Šta građani dobijaju za 1.500.000 evra za konkretni projekat? Niko od predstavnika vlasti nikada nije obrazložio kako i za šta će se taj ogromni iznos sredstva utrošiti!

Oni, koje smo izabrali, imaju obavezu da nam objasne i na koji način i za šta će potrošiti naš novac. Umesto toga samo nam je rečeno da su oni, ne mi (građani Čačka), dobili od države novac za uređenje desne obale Morave, bez ikakvih daljih pojašnjenja. Kao da su sredstva koja „daje“ država pala sa Marsa i kao da je to novac koji su iz svojih džepova izvadili funkcioneri i poklonili narodu, a ne da je uzet od nas, građana Čačka, kroz PDV, akcize, poreze, takse i dr.

Ono što bi bilo normalno, u jednoj uređenoj državi, jeste da građani vide plan šta je to neko (ko je trenutno na vlasti) zamislio, osmislio i planirao da uradi. Velike sume novca se daju pojedinim medijima u cilju javnog informisanja građana, stoga ne bi trebalo da je problem da se, ono što je planirano, i objasni onima od kojih se taj novac uzima, odnosno građanima Čačka.

Bilo bi dobro da predstavnici vlasti, kao što je to praksa u uređenim društvima, prvo prikažu idejni plan, sa slikama budućeg izgleda planiranih radova i predračunom istih. Zatim, da narod, kroz određeni vid javne rasprave ili glasanja, da svoj sud o svakom planiranom projektu, odnosno o svakoj predloženoj investiciji na teritoriji grada.

Ali ne! Naši izabrani predstavnici sami donose odluke u ime svih nas, jer kako kažu „narod je na izborima rekao da u njih ima poverenje i da im je na taj način dao „pravo“ da rade kako hoće“!

Šta se iza svega toga krije? Krije se istina, prikriva transparentnost i mogućnost da građani imaju uvid u tokove novca, što su stvari od suštinske važnosti za funkcionisanje jednog društva.

Na ovaj način, gde ne znamo ni šta je to planirano da se uradi, ni kako bi to trebalo da izgleda, ni ko je dobio taj posao, na kojem tenderu i sl. novac može da ide tamo gde neko ko je na vlasti želi, da poslovi koji se rade budu višestruko pretplaćeni i da se pojedinci bogate na račun i novcem građana.

Dolazimo do ključnog problema: šta je urađeno za 1.500.000 evra na rekonstrukciji korita reke Zapadne Morave? Sve koje zanima, mogu otići do hale KK Borac, pogledaju i uvere se sami.

Urađeno je oko 200 metara betoniranja desne strane korita Morave i to sa kamenom koji je tu i bio. Postavljamo pitanje da li je to sve što je planirano da se uradi i da li to što je urađeno stvarno vredi 1.500.000 evra? I ono najvažnije: Da li je to što je rađeno urađeno kvalitetno i bezbedno?

Nemamo pravo da prećutimo ova pitanja ili da ih ignorišemo, jer npr. posledicu netransparentog trošenja novca svih nas i nemara odgovornih za održavanje visećeg mosta, glavom su platile dve osobe i nekoliko povređenih u Ovčar banji.

Danas su građani suočeni sa povećanjem cena svakoga dana. Sa jedne strane, inflacija preti da ogroman broj ljudi dovede do situacije da nemaju novca ni za osnovne potrebštine, a sa druge strane, ograničenja cena od strane države stvaraju nestašice osnovnih životnih namirnica. Visoka zahvatanja države u ceni goriva dodatno dižu cene svih proizvoda i usluga.

Zato je vreme da nateramo vlast da nam obrazlaže, odnosno polaže račune, jer sve što radi radi od našeg novca. Za početak, neka nam objasne šta je planirano i koliko to zaista košta u planiranom uređenju desne obale Morave.

Inicijtiva za budućnost

Prethodni članakNema više kombinovanog testa, učenici biraju predmet koji će polagati na završnom ispitu
Sledeći članakOvo su kandidati SPS za nove ministre

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here