Inicijativa za Ulicu Nikole Nike Stojića u Guči

0
204

GUČA – Udruženje “Naše Dragačevo“ iz Guče zajedno sa prijateljima iz Udruženja “Samoukih slikara i vajara Dragačeva“, povodom velikog jubileja, 60 godina Dragačevskog Sabora trubača u Guči, te uoči prve godišnjice smrti njegovog suosnivača, jednog od najeminentnijih i najvećih intelektualaca Dragačeva Nike Nikole Stojića, pokrenulo je inicijativu da deo sadašnje Ulice Bogdana Kapelana u Guči ponese ime ovog velikog sina Dragačeva.

Prvi potpisnik ove inicijative je poznati dragačevski književnik, istraživač i slikar Joviša Slavković, najbolji prijatelj i dugogodišnji najbliži saradnik počivšeg Nike Stojića.

Nika Stojić rođen je 4. februara 1930. godine u Guči, od oca solunca Dragoljuba, i majke Stanojle (rođ. Bugarčić).

Osnovnu školu završio je u rodnoj Guči, a Gimnaziju u Čačku, preživljavajući ratne strahote i nacističku okupaciju.

Studije srpskog jezika i književnosti završio je na Beogradskom univerzitetu.

Radni vek provodi u Guči kao profesor i direktor u Osnovnoj školi u Guči, te kao direktor Doma kulture u Guči.

Sa nekolicinom kulturnih pregalaca, kao mlad intelektualac pokreće daleke 1961. godine manifestaciju Dragačevski Sabor trubača u Guči.

Bio je izuzetno plodan autor, koji je potpisao preko 70 knjiga poezije, priča, monografija, leksikona, a kao saradnik pisao je za desetina časopisa i novina, te recenzija za druge autore.

Pored književnosti bavio se sklupturom i vajanjem. Priznat i poštovan širom Srbije i bivše Jugoslavije, a voljen od svojih komšija Gučana i svih Dragačevaca.

Jedan je od osnivača Kulturno-prosvetne zajednice Dragačeva, Udruženja samoukih slikara i vajara Dragačeva i Ekološkog Društva Dragačeva.

Dobitnik je velikog broja društvenih priznanja, među kojima se posebno ističe Vukova nagrada.

Bio je oženjen Stanislavom (rođ. Panajotović), profesorom biologije, sa kojom ima ćerku Radmilu.

Kao veliki hrast decenijama je bdio nad kulturnim, društvenim i javnim životom Dragačeva, ostavljajući za sobom neizbrisiv i neprolazan trag.

Čovek – svedok veka, ogromne mudrosti i enciklopedijskog znanja bio je mlađim generacijama uzor, iskren prijatelj, mudar savetnik i divan sagovornik.

Iako je u rano jutro 4. decembra 2020. godine taj ponositi i gorostasni dragačevski hrast pao, on će večno stamen živeti, a svojim izdancima i besmrtnim, neprolaznim delom biti svetionik svim budućim generacijama i nama njegovim savremenicima. Njegovi koraci nedostaju gučkim ulicama, a njegova gospodska pojava svima koji su ga poštovali.
U današnjoj Ulici Bogdana Kapelana Nika Stojić proveo je gotovo celokupan svoj ovozemaljski život, od najranijeg detinjstva, odrastanja, osnovnog školovanja, početaka karijere, plodnog i obimnog stvaralačkog rada, sve do poznih godina. U istoj ulici je i okončao svoje bivstvovanje.

Predložili smo da se po Niki Nikoli Stojiću nazove deo sadašnje Ulice B. Kapelana, od početka postojeće Ulice B. Kapelana, na granici sa Trgom Slobode, do ukrštanja postojeće Ulice B. Kapelana sa Ulicom Miloša Obilića. Ostatak Ulice Bogdana Kapelana zadržao bi svoj postojeći naziv.

Saglasnost za ovu inicajativu zatražili smo od ćerke Nike Nikole Stojića, gospođe Radmile Rade Bogdanović iz Beograda, sa čim se ona složila.

Smatramo da je ovo jedan od načina da se Guča i Dragačevo oduže na dostojan način svom velikanu koji je ceo svoj život i stvaralaštvo posvetio rodnom kraju.

Inicijativa će trajati do 14. oktobra 2021. kada je u planu održavanje komemoracije Niki Stojiću u Guči i kada će ova inicijativa i prikupljeni potpisi biti predati Skupštini opštine Lučani. Inicijativa se potpisom može podržati u prostorijama naša dva Udruženja i kod naših predstavnika.

Svi poštovaoci Nikinog rada koji fizički nisu u mogućnosti da podrže našu inicijativu mogu to učiniti svojim dopisima, koje mogu poslati na mejl Udruženja nasedragacevo@gmail.com, a koje ćemo takođe predati uz prikupljene potpise Skupštini opštine Lučani.

Udruženje “Naše Dragačevo“ u saradnji sa potomcima velikog narodnog dobrotvora Andrije Protića (1869-1945), uskoro pokreće sličnu incijativu i za ovog značajnog javnog pregaoca iz prošlosti Dragačeva.

Udruženje “Naše Dragačevo“

Prethodni članakBarać: Situacija u slivu Rzava veoma teška, a vodu i dalje koriste za zalivanje njiva
Sledeći članakPoslodavci pristaju na veći minimalac, ali uz smanjenje poreza i doprinosa

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here