Inkluzivno predškolsko obrazovanje i u Čačku

  0
  69

  Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, uz podršku Svetske banke, pokrenulo je projekat “Inkluzivno predškolsko obrazovanje“, u koji je aktivno uključen i Grad Čačak.

  Posebna pažnja je posvećena deci iz osetljivih grupa, Romima, deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, kao i onima iz ekonomski ugroženih društvenih grupa.

  Ponosni smo što je naša lokalna samouprava deo velikog i važnog projekta za Srbiju. Posebno je važno što u ostvarenju cilja projekta učestvuju država, Ministarstvo, Grad Čačak, deca, roditelji, vaspitači, ustanova socijalne zaštite, nevladine organizacije, zdravstvene službe, mediji… – ističe Ivana Vukajlović, član projektnog tima i koordinator projekta ispred PU “Radost“.

  Prema njenim rečima, na ovaj način realizatori projekta žele da ukažu na značaj inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja i da dođu do svake porodice.

  Program podrazumeva formiranje mešovite grupe dece od tri i po do pet i po godina iz društveno osetljivih kategorija, koja će potpuno besplatno pohađati vrtić. Realizuje se u vrtiću “Bambi“, u popodnevnnim satima, i to u periodu od 15,30 do 19,30 časova.

  Ovaj vrtić je jedan od osam koji su u mreži PU “Radost“, u njemu se u istom periodu realizuje pripremni predškolski program, u dve grupe.

  To je bio razlog da se opredelimo za vrtić “Bambi“, jer je upravo to inkluzija u pravom smislu, da deca iz društveno osetljivih kategorija budu uključena u predškolsko vaspitanje i obrazovanje sa ostalom decom – rekla je Vukajlović.

  Za te namene je adaptirana soba u vrtiću, okrečena, dodatno osvetljena, opremljena sa novim nameštajem, didaktikom, zamenjena je stolarija…

  Početkom aprila u vrtić “Bambi“ stigli su prvi mališani koji će pohađati program Inkluzivno predškolskog obrazovanja.

  Organizovan je prijem roditelja i dece u radni prostor uz poštovanje svih epidemioloških mera, sada sledi period adaptacije dece na novu fiziku sredinu. Za sada sve protiče kako treba – rekao je Radojica Strunjaš, koordinator projekta za pomoć deci i porodici u okviru programa inkluzivnog predškolskog obrazovanja Ministarstva prosvete RS.

  Prethodni članakDr Gnjatović: Izostanak antitela ne znači da nema imuniteta
  Sledeći članakBorac 1926 u 75. minutu ispustio pobedu protiv Kabela

  OSTAVITE ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here