Irena Lagator Pejović i dr Miloš Timotijević dobitnici nagrada za najbolja izdanja u 2023. godini

0
193

ČAČAK – U Galeriji Gradske biblioteke Čačak u toku je izložba „Štampana reč”. Postavkom je predstavljena izdavačka produkcija čačanskog kraja iz 2023. godine.

Prilikom svečanog otvaranja izložbe dodeljene su nagrade „Isailo A. Petrović” i „Danica Marković”.

Nagrada „Isailo A. Petrović” za najbolje grafičko-likovno oblikovanje publikacije pripala je Ireni Lagator Pejović za katalog „Prostranstva ljubavi”, koji je nastao kao odraz istoimene izložbe u Galeriji „Nadežda Petrović” u Čačku. Odluku o dobitniku priznanja saopštio je Dragan Dobrosavljević, u ime žirija koga su činili Bojana Vulović, član, i Mijalko Đunisijević, predsednik, a nagradu je primio Petar Živković, zamenik direktora Galerije.

  • S obzirom na to da je inicijalna ideja utemeljivača ove nagrade još od 1999. godine bila da podstakne štampare i izdavače čačanskog kraja da neprestano poboljšavaju grafičku opremljenost i vizuelni identitet svojih publikacija, u ovogodišnjem izboru je presudilo to što je katalog drugačiji, inovativan i nestandardan – naglasio je Dobrosavljević.

Od 2001. godine autoru i izdavaču publikacije koja se posebno ističe kvalitetom sadržaja, originalnošću, i aktuelnošću, te predstavlja vredan prilog dosadašnjim saznanjima iz bilo koje oblasti ljudskog znanja, dodeljuje se Nagrada „Danica Marković”. Predsednik žirija Zoran Milekić i članovi Dragica Jeković i Milica Matović doneli su odluku da se Nagrada za 2023. godinu dodeli dr Milošu Timotijeviću za knjigu „Kako je Čačak postao grad košarke (1945‒1969): sport i identitet”, a pored autora nagrađen je izdavač knjige Narodni muzej Čačak.

  • Dr Timotijević se kroz svoj pristup sportu prema kome se grad na Moravi i imenuje gradom košarke odvažio da načini pregled kroz period naznačen u naslovu knjige, a time i da iz svog istraživačkog ugla pruži doprinos našem sportu, kulturi i istoriografiji. Muzej košarke u Čačku, istorija košarke u ovom gradu, ali i pisana reč, ostaju kao savremeni svedoci minulih vremena. Vrednost pothranjena u vidu pisane reči, kao neprolaznog, potvrda je čitaocima zašto je ova knjiga zavredela nagradu kojom se ovenčava – istakao je Zoran Milekić.

Povelju sa Daničinim likom autoru publikacije i Delfini Rajić, direktoru Narodnog muzeja Čačak, uručio je Bogdan Trifunović, direktor Gradske biblioteke.

Otvaranje izložbe „Štampana reč”, u skladu sa tradicijom, prepušteno je zavičajnim autorima koji su svojim književnim doprinosom i radom zadužili Čačak i čija imena su prepoznata i priznata izvan naše sredine. Svojom besedom, kojom je prisutne povela na putovanje kroz prošlost, od početaka pisane reči i prvih težnji čoveka da svoje pisanje sačuva i umnoži, preko srpske pismenosti razvijane na dvoru Despota Stefana Lazarevića i u manastirima Ovčarsko-kablarske klisure, pa do prvih štamparija i objavljenih knjiga, naša sugrađanka i književnica Milkica Miletić, izložbu je proglasila otvorenom. „Štampana reč održava alhemičarski i tajanstven odnos između pisca i čitaoca. Knjiga je jedan takav predmet koji se čuva kao dragocenost, uspomena i kao neko lepo sećanje” istakla je Miletić.

Zavičajno odeljenje čačanske Biblioteke u saradnji sa lokalnim stvaraocima, izdavačima, štamparima, dizajnerima i svima onima koji učestvuju u nastajanju publikacije, aktuelnom postavkom pruža priliku publici da tokom trajanja Manifestacije „Štampana reč” donese svoj sud o izdavačkoj produkciji našeg kraja u protekloj godini. Iako kvantitet nije merilo kvaliteta i češće služi kao statistički parametar na osnovu koga se prave poređenja, autori izložbe bibliotekari Tijana Bežanić i Nikola Peulić, istakli su da je ove godine zastupljeno 40 izdavača koji su objavili 249 monografskih i 27 svezaka serijskih publikacija. Izložba obuhavta i plakat na kome su hronološkim redom predstavljeni dobitnici Nagrada „Isailo A. Petrović” i „Danica Marković”, a koji je dizajnirao Zoran Jureš.

Izvor: Gradska biblioteka Čačak, Morava info

Prethodni članakMijatović: Svaka čast mojim momcima, oni su heroji!
Sledeći članakU toku prijavljivanje za besplatnu pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita na FTN

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here