Izabrani lekar moći će da odobri bolovanje do 30, umesto dosadašnjih 60 dana

0
298

Vlada Srbije usvojila je predlog izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju prema kojem izabrani lekar može da odobri bolovanje do 30 dana, umesto dosadašnjih 60 dana.

Nakon toga, bolovanje utvrđuje lekarska komisija RFZO-a.

Ostavljena je mogućnost da izabrani lekar može da odredi bolovanje i do 60 dana i to kod obolelih od malignih bolesti, onih koji su privremeno sprečeni za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, osoba sa invaliditetom i kod hirurških intervencija, osim u slučaju kada je ta intervencija obavljena u dnevnoj bolnici.

Kako tvrdi Vlada, predloženim izmenama, „bolovanje će biti racionalnije i efikasnije uređeno, a mogućnosti zloupotrebe značajno umanjene, što će doprineti ekonomičnijem raspolaganju sredstvima obaveznog zdravstvenog osiguranja“.

Članovi Vlade usvojili su predlog Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva kojim se usklađuje način vođenja te dokumentacije i evidencije u elektronskoj formi.

Nova zakonska rešenja predviđaju gde, na osnovu čega, kako i u kom obliku se vodi zdravstvena dokumentacija i evidencije, koji su izuzeci od propisanog pravila, ko je odgovoran za tačnost unesenih podataka, kao i obaveza da se u postupku vođenja zdravstvene dokumentacije i evidencija poštuju najviši standardi ljudskih prava i bezbednosti pacijenta, kao i tajnost podataka.

Precizirano je šta je zdravstveni karton, stomatološki karton, ko ga vodi, ko unosi podatke u karton i u koje softversko rešenje, kao i ko je odgovoran za tačnost podataka koji se nalaze u zdravstvenom kartonu.

U elektronskoj formi vodiće se i evidencije o imunizaciji, vođenje protokola, istorija bolničkog lečenja i drugo.

Izvor: 021.rs

Prethodni članakFilip Rebrača: Možemo da pobedimo Megu u Beogradu
Sledeći članakProsvetari od 16. oktobra stupaju u štrajk, časovi traju 30 minuta

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here