Prosvetari od 16. oktobra stupaju u štrajk, časovi traju 30 minuta

11
1028

Četiri prosvetna sindikata saopštila su da će zaposleni u svim osnovnim i srednjim školama i domovima početi štrajk 16. oktobra, koji će trajati do ispunjenja zahteva. Časovi će trajati 30 minuta.

Oni su istakli da su na današnjem sastanku sa predstavnicima Vlade ponovljeni zahtevi reprezentativnih sindikata za izjednačavanjem plata zaposlenih u obrazovanju sa republičkim prosekom i povećanje dodatka za odeljenjske starešine.

Dogovor je da se u što kraćem roku reprezentativnim sindikatima u obrazovanju dostavi predlog dokumenta Vlade Srbije, kojim bi se utvrdila dinamika ispunjenja zahteva.

Po dobijanju tog dokumenta, sindikati će na svojim organima i nakon konsultacija sa članstvom razmotriti ponuđeno, od čega će zavisiti realizacija prethodno donetih odluka – naveli su iz sindikata.

Prosvetni radnici zahtevaju da se plate zaposlenih u obrazovanju izjednače sa prosečnom platom u Srbiji i da se izradi strategija za povećanje u narednom periodu, da se poveća dodatak odeljenjskim starešinama, kao i da se nastavi sa radom na smanjenju pedagoške administracije u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika u Srbiji.

Saopštenje su potpisali Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Prosvetni sindikat Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je, nakon sastanka sa predstavnicima reprezentativnih prosvetnih sindikata, da će Vlada predložiti Protokol kojim će se „iskazati težnja za izjednačavanje početne plate nastavnika sa prosečnom platom u Srbiji do januara 2025. godine“.

Taj Protokol, kako je navela Brnabić, predvideće i povećanje naknade za razredne starešine.

Premijerka je navela da Vlada „radi sve kako bi se poboljšao status svih radnika u prosveti“ i dodala da su se prosvetnim radnicima, sa povećanjem planiranim za januar 2024. godine, plate podigle za 31 odsto, što je povećalo budžet Srbije za prosvetu za 58 milijardi dinara.

Brnabić je kazala da su vanredna povećanja od 5,5 odsto od 1. oktobra, odnosno 10 odsto od 1. januara 2024. godine odluke koje je Vlada Srbije „donela sama, a ne kao posledica nekakvih pritisaka“.

Izvor: FoNet, Beta

Prethodni članakIzabrani lekar moći će da odobri bolovanje do 30, umesto dosadašnjih 60 dana
Sledeći članakSudar u okolini Čačka: Porodica sa dvoje dece završila u bolnici

11 KOMENTARA

  1. Postovani, Deca nevaspitana,drcna. Pa nisam vam ja pravio decu. Nisam ih ja vaspitavao,kontrolisao sta gledaju,citao bajke pred spavanje. To sto su deca nevaspitana to je do VAS I DO VASE KUCE I VASEG VASPITANJA. A gospodo od humanosti se ne zivi. Prehrani ti i skoluj svoju decu humanitarnim radom. Ne mozete da trpite po jedno ili dvoje dece kuci,jedva cekate da ih posaljete u skolu a ne pi 20 ili 30 ucenika u odeljenju. Nadađ se da jednom skolovanje nece biti besplatno vec da se placa kao auto skole,pa da vas posle vidim kako se zalite.

    • Sto nisi ucio za Popa. Znao si kolko dece ima u razredu. Nekad, u moje doba, bilo je i po 42, 45. Sve funkionisalo. Ucitelji, nastavnici imali kredibilitet, postovanje. A sad? Niko ne trazi da ih vaspitavate Ali ni da ih upucujete u nesto sto nije dobro. A to je neposlusnost buntovnistvo, nezadovoljstvo,nehumanizam,neempatijaOni misle sa ste vi mnogo pametni Pa hoce da budu kao vi. A vama su najbitnije pare. Zato mora u strajk. Na ulicu.

  2. Vaspitanje iz kuće,obrazovanje iz škole, deca nemaju ni jedno ni drugo, zato su drčna, drska , nevaspitana , nisu baš sva, razmislite zašto.

  3. Najveci neradnici, bundzije. Nisu ni malo posveceni svojoj humanoj struci. Humanoj zato sto mislim da je sam rad sa decom human. Ali oni samo, ulica, ulica. Svake godine. I nista vise. Dokle?

  4. Nista drugo I ne rade. Zato su nam deca takvakava jesu. Drcna, napadna, nevaspitana. Kao da su divlja. Oprosti mi Boze. Imaju odlicne uzore pred sobom. I na njih su se ugledali. A roditelji su bespomocni.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here