Izlivanje Botunje u Baluzi Trnavskoj postalo prošlost, završeno uređenje većeg dela korita reke

0
326

ČAČAK – U Baluzi Trnavskoj završeno je uređenje korita reke Botunje u dužini od oko 1.600 metara, a radovi su finansirani iz gradskog budžeta sa oko 3,5 miliona dinara, preko mesne zajednice u kojoj su radovi izvedeni.

Urađene su obostrane bankine i postavljane armirano-betonske cevi radi proširenja i povećanja propusne moći.

  • Propusti na prelazima prema njivama i parcelama privatnih vlasnika su prošireni i produženi, pa je omogućen veći protok vode i prilaz za savremenu mehanizaciju. Na ovaj način smo u velikoj meri rešili problem izlivanja reke Botunje, a u narednom peridu nas očekuje nastavak radova, kako bismo celom dužinom sredili ovo korito. Ovde su najplodnije poljoprivredne površine, čijim će vlasnicima ovi radovi veoma značiti – rekao je Milan Bojović, direktor JP “Gradac“.

On je naglasio da je saradnja sa vlasnicima parcela bila od nemerljivog značaja i da zbog toga zahvaljuje Nenadu Mitroviću, predsedniku MZ Baluga Trnavska.

  • Najbitnije je da je postignut dogovor sa vlasnicima parcela za izmeštanje puta i proširenje korita, što je najveći izazov za uređenje vodotokova drugog reda na seoskom području. Ove reke vrlo čestio nisu ucrtane, nemaju svoju katastarsku parcelu ili su vremenom promenile tok, pa je rešavanje imovinsko-pravnih odnosa često najveća prepreka. Ukoliko se desi da samo jedan vlasnik ospori izvođenje radova, situacija je vrlo često nerešiva ili je potrebno puno vremena da se reši. Mi smo radi da ovakve probleme rešavamo i u ostalim mesnim zajednicama, ali nam je ta saglasnost meštana često najveći izazov – rekao je Bojović.

Nenad Mitrović je istakao da je lokalna samouprava prepoznala višedecenijski problem meštana ovog dela grada.

  • Na ovaj način, u velikoj meri će se smanjiti rizik od poplava u ovoj mesnoj zajednici, što je za poljoprivredne proizvođače ovog sela veoma važno i značajno. Prilikom svake veće padavine, Botunja, koja je bujična i veoma brza reka, izlivala se i pravila velike štete u selu Baluga, a sad je taj problem napokon rešen – rekao je Mitrović.

Izvor: Morava info

Prethodni članakPočela prijava za nagradnu igru “Uzmi račun i pobedi 2024“, biće dodeljeno 10 stanova u Beogradu
Sledeći članakOvi delovi Čačka u utorak ostaju bez struje

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here