Izložba etnografskih predmeta iz pariskog ateljea Nadežde Petrović

0
183

ČAČAK – Umetnička galerija “Nadežda Petrović“ u Čačku u četvrtak, 7. oktobra, priređuje izložbu etnografskih predmeta iz pariskog ateljea Nadežde Petrović, iz zbirki Etnografskog muzeja u Beogradu.

Izložba predstavlja centralni događaj u okviru obeležavanja 60 godina osnivanja i rada Umetničke galerije “Nadežda Petrović“, kojom se ujedno najavljuje početak aktivnosti na obeležavanju velikog jubileja koji nas očekuje 2023. godine – 150. godina od rođenja čuvene slikarke Nadežde Petrović (1873-1915).

Postavka “Zlatnom rukom i srebrnim srpom“ rezultat je višegodišnjih arhivskih istraživanja preduzetih sa ciljem rasvetljavanja ovog segmenta Nadeždinih interesovanja i sudbine kolekcije od 125 etnografskih predmeta koje je pasionirano prikupljala tokom svojih mnogobrojnih putovanja po krajevima gde je od davnina živeo srpski narod, u periodu 1903 -1910. godine, a koje je ponela odlazeći na studijski boravak u Pariz 1910. godine s ciljem da ih prezentuje francuskoj javnosti.

Izložba će biti upotpunjena slikama Nadežde Petrović koje na konkretan način prikazuju tematiku koja se može dovesti u vezu sa etnografskim materijalom – narodni običaji, poljski radovi, narodna nošnja, izvorno narodno stvaralaštvo i slično.

Dokumentarna građa o ovom istraživanju objavljena je 2019. godine u edicija “Nasleđa“ (“Pariski atelje Nadežde Petrović“, sveska br. 9, priredio Radivoje Bojović), a sada se kroz izložbenu postavku prezentuje publikovana etnografska građa.

Pored izbora od pedesetak predmeta iz zbirki Etnografskog muzeja u postavci će se naći i nekoliko slikarkinih ličnih predmeta koji se čuvaju u čačanskom Narodnom muzeju kao i slike iz Muzeja savremene umetnosti, Narodnog muzeja u Beogradu i Galerije “Nadežda Petrović“.

Autor izložbe je Radivoje Bojović, istoričar i muzejski savetnik Narodnog muzeja u Čačku. Koautori su Mirjana Racković, istoričar umetnosti i muzejski savetnik Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ u Čačku i Jelena Savić, etnolog-antropolog, viši kustos Etnografskog muzeja u Beogradu.

Postavka će trajati do 21. novembra.

Izvor: Morava info, Politika

Prethodni članakDr Sretenović: Situacija u bolnici prevazilazi najcrnje slutnje, zdravstveni radnici pred pucanjem
Sledeći članakDve selekcije GŽFK Borac ostvarile pobede

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here