Izložba “Meksiko u istorijskoj štapmi Srbije“

0
46

ČAČAK – U Galeriji Istorijskog arhiva u Čačku, u četvrtak, 7. marta, sa početkom u 13 sati, biće otvorena izložba “Meksiko u istorijskoj štampi Srbije“.

Istog dana održaće se i promocija digitalnog portala koja nosi isti naziv kao izložba. Digitalni portal prezentuje 353 članka iz istorijske štampe Srbije o Meksiku u periodu od 1844 do 1953, a na izložbi su na panoima predstavljeni najzanimljiviji članci sa portala.

Izložba “Meksiko u istorijskoj štampi Srbije“ donosi obilje živopisnih fotografija i još više interesantnih istorijskih slika o Meksiku iz istorijske štampe Srbije u periodu od 1844. do 1953. godine.

  • Ako usvojimo zaključak da novinska izdanja predstavljaju izuzetan presek interesovanja, raspoloženja i opštih stavova jednog društva u dužem vremenskom periodu, onda je interesovanje srpske javnosti i njeno poznavanje prilika u Meksiku, na osnovu uvida koji pruža ova izložba, bilo veliko i u periodu za koji danas generalno smatramo da nije karakterisan značajnim vezama Srbije i Meksika. Činjenica da je još 1844. godine jedna novina na srpskom jeziku donela članak o tada dalekoj i egzotičnoj zemlji Meksiku, a da se broj sličnih članaka proporcionalno uvećavao kako je broj novinskih izdanja rastao tokom narednih decenija, govori nam jasno o dubokim vezama koje već gotovo dva veka povezuju narode Srbije I Meksika, a koje su krunisane i zaokružene uspostavljanjem diplomatskih odnosa pre 75 godina – navode organizatori.

Širok opseg tema, detaljno i pravovremeno izveštavanje srpske štampe o događajima u Meksiku i preovlađujuće pozitivni tonovi koji prate pominjanje Meksika u srpskoj štampi najbolji su pokazatelji prijateljskih osećanja i stavova prema Meksiku koje srpska javnost gaji od sredine 19. veka.

Izložba “Meksiko u istorijskoj štampi Srbije“ će svojim sadržajem očarati, zabaviti i informisati posetioce o istoriji odnosa Srbije i Meksika koji su mnogostruki i sežu duboku u istoriji oba naroda.

Na događaju će se prisutnima obratiti Ambasador Meksika u Srbiji, Nj. E. Karlos Isauro Feliks Korona, kao i gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Izložba se realizuje u saradnji sa Ambasadom Meksika u Srbiji, Udruženjem “Adligat“ i Univerzitetskom bibliotekom “Svetozar Marković“.

Izvor: Morava info

Prethodni članakSudar u Ulici Vojvode Stepe, povređene tri osobe, među kojima i pešak
Sledeći članakČačanska rodna: Veče Verdija sa Željkom Lučićem

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here