Izložbom “Čačak – održiva budućnost grada“ najavljena gradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

0
447

ČAČAK – Na Gradskoj plaži u Čačku danas je svečano otvorena izložba “Čačak – održiva budućnost grada“, čiji je cilj, kako je navedeno, jačanje evropskih integracija Srbije i promovisanje visokih ekoloških standarda. Na deset dvostranih panela prikazano je na koji način Čačak, zajedno sa Švedskom, Evropskom unijom i Vladom Srbije, ulaže u upravljanje otpadom i otpadnim vodama da bi stvorio održivu budućnost grada.

Izložbu organizuje Krtaljevina Švedska, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, Gradom Čačkom i Delegacijom EU u Srbiji. Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili Mirjana Đoković, pomoćnica gradonačelnika za oblast zaštite životne sredine, Sandra Dokić, pomoćnica ministra u Ministarstvu zaštite životne sredine, Karin MekDonald, šefica grupe za razvojnu saradnju – ambasada Švedske u Beogradu i Antoine Avinjon, program menadžer u Delegaciji EU u Srbiji.

Uvodni segment izložbe ukazuje na važnost prerade otpadnih voda kao značajnu šansu očuvanja najvažnijeg prirodnog resursa. Ovim se ujedno najavljuje postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Čačku sa kanalizacionim sistemom. Srbija, EU i Švedska će ovu investiciju zajedno sprovesti u delo. Švedska podržava Vladu Srbije i Grad Čačak sa 750.000 evra u pripremi dokumentacije za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u okviru projekta “Podrška razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine“ – PEID. Evropska unija obezbediće veći deo investicija, a u ulaganjima i realizaciji projekata učestvuju i Vlada Srbije i Grad Čačak – rečeno je na otvaranju izložbe.

“Čačak – održiva budućnost grada“ deo je “EU zelene nedelje“, koja se ove godine obeležava od 30. maja do 5. juna širom Evrope sa istim prioritetima – razvoj cirkularne ekonomije, postizanje “nultog zagađenja“ i očuvanje biodiverziteta.

Izvor: Morava info

Prethodni članakAleksandar Vučić položio zakletvu: Moraćemo da se bavimo sankcijama
Sledeći članakPočele prijave za 19. izdanje košarkaškog turnira “Zicer“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here