Izložbom “Lubarda – Jedna priča“ počinju Dani Mije Aleksića u Gornjem Milanovcu

0
112

GORNJI MILANOVAC – Predstavljanjem reprezentativne izložbe “Lubarda – jedna priča”, jednog od najvećih jugoslovenskih i srpskih slikara 20. veka – Petra Lubarde, u sredu, 6. septembra od 13 sati, u Modernoj galeriji u Gornjem Milanovcu započeće program obeležavanja stogodišnjice od rođenja Milosava Mije Aleksića, velikana srpskog glumišta.

Postavku čine dela Petra Lubarde koja nisu deo stalne postavke “Legata”, niti su izlagana u ovom obimu, kao i dela iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije upotpunjena odabranim delima iz fonda Muzeja Jugoslavije, koja su data na poklon predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu.

Pored slika i crteža na izložbi će se naći i arhivska foto-građa “Kuće legata”, do sada nepoznata javnosti, foto-arhiva Doma JNA, sada Medija centra “Odbrana“.

Izložba je realizovana prošle godine povodom obeležavanja 115 godina od rođenja Petra Lubarde.

Autorski tim ove jedinstvene izložbe čine kustoskinje Jelena Knežević iz Medija centra “Odbrana“, Dina Pavić iz “Kuće legata“ i Ana Panić iz Muzeja Jugoslavije, dok vizuelni identitet kataloga i izložbe potpisuje Aleksandra Kapor iz Medija centra “Odbrana“.

Izložba “Lubarda – jedna priča“ samo je deo u nizu bogatog filmskog, pozorišnog, likovnog, muzičkog i dečjeg programa koji će u čast stogodišnjice od rođenja Mije Aleksića ove godine biti realizovani u okviru manifestacije Dani Mije Aleksića.

Organizator manifestacije je Kulturni centar “Mija Aleksić“ i opština Gornji Milanovac.

Izvor: Morava info

Prethodni članakPovećavaju se kazne za roditelje nasilnih učenika
Sledeći članakDvadesetak okupljenih na protestu “Čačak protiv nasilja“ posvećenog odbrani Kablara

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here