Izvoz čačanske privrede za 38 odsto veći nego prethodne godine

7
573

ČAČAK – Čačanska privreda zabeležila je veliki rast izvoza u 2022. godini, pokazuju podaci Gradske uprave za lokalni ekonomski razvoj.

Tokom prošle godine ukupna ukupna spoljnotrgovinska razmena, kada je reč o privrednim subjektima sa teritorije Čačka, iznosila je skoro milijardu evra, tačnije 963 miliona.

Vrednost izvoza je 402 miliona evra, što je povećanje od čak 38 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Za ovo veliko povećanje su zaslužni domaći privrednici, ali su za ovakav skok najzaslužnije nemačke kompanije “Forverk“ i “Eldizi“ – izjavio je nakon sednice Gradskog veća gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Čačanske firme tokom 2022. godine uvezle su robe i proizvoda u vrednosti od 561 milion evra, što je povećanje od 27 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom je oko 72 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom 2019. godine bila je 53,5 procenata, pa se iz ovoga jasno primećuju pozitivna kretanja u čačanskoj privredi – naveo je Todorović.

Iz Čačka se najviše izvozi u Evropsku uniju, najviše u Nemačku (136 miliona evra), potom u BiH (42 miliona), Crnu Goru (21 milion), Bugarsku (16 miliona), Rusiju (15 miliona)… Izvoz u Nemačku doživeo je dramataičan skok, budući da je u odnosu na 2021. godinu porastao za 50 procenata!

U Čačak se najviše uvozi iz Češke (94 miliona evra), Turske (69 miliona), Italije (64,5 miliona), Nemačke (56 miliona), Poljske (38 miliona)…

Izvor: Morava info

Prethodni članakPlanska isključenja: Deo Čačka u sredu tri sata bez struje
Sledeći članakU narednih 20 dana izmenjen režim saobraćaja u tri prometne čačanske ulice

7 KOMENTARA

  1. Valjalo bi da znamo sta se izvozi. To je totalna nepoznanica. Jer ne znamo ni sta se proizvodi u nasem gradu. Uglavno
    vidimo neke prodavnice, pekare, apoteke, kockarnice. I stvarno ne znamo sta se proizvodi, da ne budemo u zabludi.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here