Izvoz rakije iz Srbije raste iz godine u godinu, sada je vredan 25 miliona evra

0
192

Izvoz rakije iz Srbije raste iz godine u godinu, i procenjuje se da je trenutno vredan oko 25 miliona evra. Na Rakija festu u Beogradu predstavili su se proizvođači, a najbolji su nagrađeni.

Proizvođači rakije žele da očuvaju stare, autohtone sorte poput crvene ranke, požegače, čačanske lepotice, jer kako kažu, predstavljaju izuzetnu sirovinu za proizvodnju vrhunskih rakija. Srpske sorte šljive gaje se širom zemlje, a najviše u Jadru i moravičkom okrugu.

Nikola Ristanović iz sela Brđani kod Čačka kaže da ima ukupno tri hektara površine na kojoj gaji šljive i kajsije.

  • Šljive su na 2,5 hektara, a na pola hektara su kajsije. Godišnje proizvodimo do 5.000 boca – ističe Ristanović.

Marko Petrović iz sela Lešnice kod Loznice posebno je ponosan šljivovicu koju proizvodi.

  • To su destilati koji su starosti od 4 do 18 godina. Upravo to je dokaz da mi imamo dugu tradiciju proizvodnje rakije – naglašava Petrović.

Boja, bistrina, ukus i miris određuju kvalitet rakije, kažu proizvođači. Pravi ljubitelji umeju da prepoznaju dobru rakiju.

Proizvođač rakije iz Nove Pazove Dunja Krneta otkriva zanimljivu anegdotu u vezi sa svojim proizvodom.

  • Naša rakija izvezena u Australiju, a zatim je čovek kupio tamo i doneo na veselje u Batajnicu – kaže Krneta.

Rakija je sve više srpski brend, a njena budućnost je u novim tehnologijama destilacije. Na fešti za ljubitelje rakije predstavilo se dvadest troje izlagača.

  • Najvažnije je da potrošači razumeju da ono što mogu da kupe u redovnoj prodaji, da flaše imaju etiketu, akciznu markicu, hemijsku analizu, ispunjavaju sve standarde i da to pre svega je kontrola u smislu zdravlja, u smislu kvaliteta proizvoda i na kraju krajeva to je nešto što puni budžet – kaže Branko Nešić, organizator „Rakija festa“.

Izvoz rakije iz Srbije raste iz godine u godinu i procenjuje se da trenutno vredi oko 25 miliona evra.

  • Postoji veliki potencijal, ali on zahteva koordinisan rad od proizvodnje sadnog materijala, preko uzgajanja voća do proizvodnje i brendiranja rakije i izvoza – naglašava Veljko Jovanović iz Privredne komora Srbije

Najbolje rakije nagrađene su titulom „Beogradski pobednik“ u više kategorija. Izvoz alkoholnih pića u 2023. godini bio je veći 30 odsto nego prethodne godine.

Izvor: RTS

Prethodni članak“ProGlas“ se neće oglašavati do 3. juna: Jedinstvo opozicije je narušeno
Sledeći članakMladi odbojkaši Lotusa spremni za finalni turnir Prvenstva Srbije za pionire

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here