Jeremić: Izbori u Negotinu potvrdili da je neophodno jedinstvo opozicije, mora i da postoji spremnost na fizičko suprotstavljanje

6
331

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je najvažnija pouka lokalnih izbora u Negotinu, na kojima je ta stranka osvojila više od 13 odsto glasova, da opozicija bez zajedničkog nastupa na jednoj listi „nema šta da traži“ na izborima najavljenim za april 2022. godine.

Jedino što može dovesti do promene vlasti je zajedništvo koje bi građanima probudilo nadu da izbori mogu doneti promene i omogućilo znatno veći broj kontrolora biračkih kutija – rekao je Jeremić televiziji N1.

Jeremić je istakao da je rezultat u Negotinu za Narodnu stranku “ohrabrenje“, jer je, uz sve drastične nepravilnosti, ta stranka samostalnim nastupom osvojila više glasova od cele opozicije na izborima u Lučanima 2018. godine, ali da to nisu brojevi koji vode ka promeni vlasti.

Predsednik Narodne stranke je naveo da se iz izbora u Negotinu, pored zajedništva opozicije, mogu izvući još tri važna zaključka za buduće izbore.

Prvi je da se ne može se računati na pravosuđe, jer je Upravni sud abdicirao u korist SNS-a, pošto se proglasio nenadležnim da odlučuje o stvarima vezanim za pandemiju kada je nezavisnim posmatračima zabranjeno da nadgledaju izbore. Dakle, Opštinska izborna komisija (OIK) može da bude ’struka’ koja odlučuje o tome, a Upravni sud ne može. Mogu da se održavaju izbori u uslovima pandemije, ali njima ne mogu da prisustvuju posmatrači – rekao je Jeremić.

Drugi zaključak je da je vlast pokazala spremnost da učini apsolutno sve kako bi pokrala izbore, uključujući i direktnu zloupotrebu uniformisane policije u izbornom procesu, a toga do sada nije bilo. Policajci su privodili i maltretirali članove biračkih odbora i OIK iz redova Narodne stranke i tako su glasačke kutije bile ’nebranjene’ po nekoliko sati, a načelnik policijske uprave u Boru lično je izdao naređenje da oni budu privedeni – dodao je Jeremić.

Jeremić je kao treći zaključak naveo da “mora postojati spremnost na fizičko suprotstavljanje“, i dodao da to “mora biti sastavni deo priprema za izbore“.

Ističem da ne pozivam na nasilje, nego na građanski otpor pokušajima kršenja zakona odvođenjem kontrolora sa biračkih mesta. Kada probaju da vas odvedu sa biračkog mesta bez obrazloženja, morate pružiti otpor – rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je više od 10 odsto opozicionih glasova rasuto na koaliciju Nada, Zdravu Srbiju Milana Stamatovića, Srpsku radikalnu stranku i Savez 90/Zelenih Srbije, kojima je su aktivisti SNS-a skupljali potpise, dok su u stvarnosti postojali samo Narodna stranka i SNS.

Jeremić je naveo da se nada da će lokalni izbori u Negotinu poslužiti kao katalizator i dovesti do ubrzanja dogovora unutar opozicije.

Narodna stranka se zalaže da se opozicija prvo dogovori o zajedničkom nastupu, pa o tome da li zajedno ide na izbore ili ih zajedno bojkotuje. Mi smo za jedinstvene liste na svim nivoima, ako se odlučimo da nastupimo na izborima – rekao je Jeremić.

Na pitanje da li ujedinjene opozicije uključuje i Dveri Boška Obradovića i Socijaldemokratsku stranku Borisa Tadića, Jeremić je odgovorio da Narodna stranka smatra da bi “svi trebalo da budu pozvani, ali da Narodna stranka nije jedina koja će odlučivati o tome“.

Izvor: Morava info

Prethodni članakSvaka treća testirana osoba u Čačku pozitivna na koronavirus
Sledeći članakMarinović: Publika nam dala vetar u leđa; Jovanović: Čačanin sam, drago mi je zbog Borca

6 KOMENTARA

  1. A onaj smešni Aleksić iz Trstenika oduševljen rezultatom od 13%. Pa toliko nema NS, toliko ima cela opozicija u tom Negotinu. Svako ko je za opoziciju izašao je i glasao za NS. Na izborima sledi bolno prizemljenje za opoziciju. Ovakva kakva je, nikakva, to i zaslužuje.

  2. Nego šta nego Vučko da bude sve dok fizički bude mogao da izdrži. A moći će sigurno. Pa on je preporodio Srbiju. Svi to vide ali prave se ludi. Ostali damagozi. Politikanti. Uostalom videli smo. Posle 2000 god.

  3. Ne mogu da verujem da neko u Srbiji može da glasa za ovu osobu. Meni je i 2% glasova za njega mnogo. A ovih 13% prosto nemoguće. Mislim da je u pitanju neka mutljavina.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here