Jerotijević (USPRS): Gospodine ministre, vreme je da idete!

1
1017

ČAČAK – Rukovodilac Resora za obrazovni sistem Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Vesna Jerotijević oglasila se povodom polaganja završnog ispita učenika osmog razreda osnovnih škola.

Saopštenje prenosimo u celosti i bez korekcija:

Nesposobnosti vaše da nije
Bilo bi rezultata male mature
Neznanja vašeg da nema
Uspeh ne bi izostao

Uvaženi pesniče oprostite na prepevu, ali oni koji u Srbiji testiraju znanje malih maturanata ne umeju da prepišu, a ni da potpišu.

Vasko Popa, iako Rumun, svojom poezijom proslavio je srpski jezik. Pesnik i njegova supruga Haša živeli su u stanu ne većem od 40 kvadrata na “Bulevaru kralja Aleksandra”. Iako u malom stanu, živeli su posvećeni svojoj nerazdvojivoj zajednici i tako je nastala pesma ,, Očiju tvojih da nije“. Za velikog pesnika u tesnom stanu bilo je mesta za nebo i Sunce, bar je on tako napisao, bez znakova interpuncije, počinjući svaki stih velikim početnim slovom. Međutim, autorima završnog testa iz srpskog jezika nije bila prihvatljiva takva pesnička sloboda, pa su veliko početno slovo zamenili malim. Tako su veliki Popa i mali maturanti napravili pravopisnu grešku, jer Sunce se piše velikim početnim slovom samo ako se pojam odnosi na nebesko telo, a ne i na sunčano vreme. Pesnička metafora dovela je do dvostrukih kriterijuma prilikom vrednovanja učeničkih odgovora, jer osmaci su pisali veliko početno slovo S, baš kao što stoji i u čitankama za osmi razred, dok su učeni priređivači završnih testova na folijama u kojima su testovi distribuirani odštampali podpis na mestu predviđenom za potpis.

Kako je učenicima vrednovano sporno 18. pitanje, kao i preliminarni rezultati koje su ostvarili na završnom ispitu, mali maturanti i njihovi roditelji mogu saznati uvidom u testove elektronskim putem u utorak, 23. juna, na sajtu koji su dobili od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u 8.00 časova, kako bi već u 8.30 mogli da ulože osnovani prigovor dolaskom u školu.

Budući da tim za pregledanje i skeniranje koji je trebalo da dostavi bodove u ponedeljak, 22. juna, do 12 časova, nije ispoštovao planirano vreme, a podaci nisu bili u centralnoj bazi ni u kasnim večernjim satima, iščekivanje se odužilo.

S obzirom na to da su izostale informacije i zvanična obaveštenja, dan je počeo igrom ,,Brzi prsti“, jer je navedeni sajt bio teško dostupan, a jedino što su roditelj i učenici mogli da vide od 8.00 časova do 8.30, bio je test iz srpskog jezika, umesto testa iz matematike stajala je prazna kolona, a kombinovani test se nije video. Počela je poražavajuća trka sa vremenom koje je kao i u svakoj igrici bilo ograničeno, jer trebalo je fizički stići u školu do 10.00 časova na prvom nivou ili eventualno od 11.00 do 13.00 časova u drugom, ukoliko prvi nivo niste prešli na vreme i ukoliko do tada uopšte budete imali uvid u završni test, jer treći pokušaj u ovoj igri živaca nije predviđen.

Izgleda da se ovde ,,zaigralo“ samo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, upuštajući se u projekat kome nisu dorasli ni organizaciono, ni tehnički.

Osmaci su odgovorili zahtevima završnog ispita, nastavnici stojički podneli sve nedaće na koje su nailazili tokom pregledanja i bodovanja, a roditelji strpljivo čekali da vide preliminarne rezultate svoje dece koji su izostali. Međutim, svi smo se uverili, po ko zna koji put, u vaše neznanje u vašu nesposobnost i zato osnovani prigovor (sa predlogom) ulažemo Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Vreme je da idete!

Rukovodilac Resora za obrazovni sistem Unije SPRS Vesna Jerotijević

Prethodni članakNivo Morave u Ovčar Banji počeo da opada
Sledeći članakNakon ponoći značajan porast vodostaja Morave, jutros bolje stanje, odbranjena atletska staza (FOTO)

1 KOMENTAR

  1. Bravo!Sve tacno napisano!Sramota tolika bezobzirnost ministra i ministarstva,koliko gresaka i propusta sa njihove strane.A na javnom servisu ni reci u toku jucerasnjeg dana

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here