JKP “Vodovod“: I pored havarije voda potpuno ispravna za piće, nema mesta panici

1
433

ČAČAK – Voda u Čačku je hemijski i bakteriološki ispravna za piće i nema razloga za paniku, izjavio je danas tehnički direktor Javno komunalnog preduzeća “Vodovod“ Božidar Gavrilović, dodajući da Rzav isporučuje nešto manje od 400 sekundnih litara.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Zbog havarije koja je nastala na magistralnom cevovodu u koritu Zapadne Morave, delovi Čačka imaju poteškoća sa vodosnadbevanjem, ali se očekuje da se situacija stabilizuje u subotu popodne, eventualno u nedelju ujutru.

U sredu su nastali veliki problemi u vodosnadbevanju. Zbog obilnih padavina, vidok vodostaj Zapadne Morave odneo je cevovod i onda su nstale poteškoće u gradu, potom Ljubiću. Od četvrtka imamo nepovolju situaciju u visinskim zonama Preljine, a pritisak je smanjen u ostalim naseljima na levoj obali – rekao je Gavrilović.

Kako bi se normalizovalo vodosnadbevanje na levoj strani Zapadne Morave, odlučeno je da se ispod mosta na kružnom putu privremeno postave dva cevovoda.

U ovom trenutku imamo problema u visinskim zonama Preljine gde su upućene cisterne, zatim u Baluzi Ljubićskoj, Stančićima, Donjoj Trepči i delu Mojsinja. Radove ćemo izvoditi tokom celog dana i sutra. Pokušaćemo da u subotu do popodnevnih sati osposobimo sistem i pažljivo pustimo vodu kako bi se povećala količina vode na levoj obali – objasnio je Gavrilović.

Gavrilović je istakao da će ovo rešenje biti privremeno sve dok se ne stvore uslovi da se u koritu Zapadne Morave uradi novi cevovod.

Tu ćemo onda raditi sa novim tehnologijama, stari cevovod je rađen 1974. godine, bio je ukupan. Reč je o velikom poslu, milionski iznosi su u pitanju i ne verujem da pre 15. jula možemo krenuti sa radovima. Očekujem da će ti radovi trajati nekoliko dana da bi se posle sve spojilo i vratilo u prvobitno stanje – naveo je on.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Kada je reč o isporuci vode sa sistema Rzav, Gavrilović kaže da se Čačku isporučuje 370 litara u sekundi.

Naša proizvodnja je 60, 70 litara i ta voda odlazi ka kompaniji “Sloboda“ i naselju u blizini. Poslednjih dana se pojavila informacija o ispravnosti i ovom prilikom kažem da je voda hemijski i bakteriološki ispravna. Prošao je taj udarni talas mutnoće, Rzav radi velikim kapacitetom, ogromna je potrošnja u svim opštinama – izjavio je Gavrilović.

Zbog nastale situacije, ali i najavljenih visokih temperature, iz JKP Vodovod mole sve potrošače da vodu koriste krajnje racionalno.

Izvor: MNA

Prethodni članakZa samo nekoliko dana dupliran broj zaraženih od korone u Srbiji, danas 193 nova slučaja infekcije
Sledeći članakDvojica mladića iz Čačka pozitivni na koronu, raste broj hospitalizovanih na infektivnom

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here