Kada je pravi trenutak za odlazak na ginekološki pregled?

0
159

ČAČAK – Poseta ginekologu nije isto što i ginekološki pregled, kaže ginekolog akušer dr Marijana Anđelić.

Prema njenim rečima, pogrešan je stav koje devojke imaju, a to e da moraju biti pregledane kada dođu u ginekološku ordinaciju.

Da bi neko bio ginekološki pregledan, svaki ginekolog mora imati indikaciju za pregled. Kada je reč o adolescenkinjama, te indikacije su veoma uske, nemamo mi puno indikacija za pravi ginekološki pregled u takvim situacijama. Veoma je bitan razgovor sa adolescentkinjom. To je uzimanje anamneze, oodnosno podataka o njenom reproduktivnom zdravlju, o menstruaciji, načinu ishrane, o tome da li ima partnera ili ne – navodi dr Anđelić.

Mlade pacijentkinje bi u razgovoru sa ginekologom trebalo da budu otvorene, napominje ona.

Iz tog razgovora mi napravimo selekciju onoga što treba da se uradi. Nekada je dovoljan razgovor, ali nekada je neophodno uraditi laboratorijske analize, recimo kada devojci kasni menstruacija, ili pak ultrazvučni pregled. Jako je važno da devojke znaju da neće biti “zloupotrebljene“ ginekološkim pregledom čim uđu u ordinaciju.

Dr Anđelić kaže da je za mlade devojke ginekološki pregled verovatno prilično neprijatan, jer one izlažu intimne delove tela nepoznatoj osobi.

Prva poseta može da bude i pre prve menstruacije, da devojčica na ultrazvučnom aparatu vidi svoju matericu, svoje jajnike… A može i kasnije da dođe sa majkom i da se obavi taj pregled. To su situacije kada ništa nije hitno, nije stresno, ništa ne boli, pa će buduće devojke imati pozitivan osećaj da odlazak kod ginekologa nije nikakav bauk. Osoba ne sme da izađe iz ordinacije uplašena i sa mnoštvom nejasnih pitanja – zaključuje dr Marijana Anđelić.

Prethodni članakMomirović sutra sa trgovinskim lancima pregovara da smanje cene
Sledeći članakBranimir Brstina ovogodišnji laureat nagrade “Mija Aleksić – biti glumac“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here