Karanac: Mladi veoma rano postaju seksualno aktivni (9)

0
71

Podaci relevantnih institucija pokazuju da u Srbiji oko 25 odsto devojaka stupa u seksualne odnose pre 16 godine. Godišnje prema podacima Instituta oko 3.000 adolecsentkinja abortira. Srbija nema registar svih prekinutih trudnoća, ali se zna da smo u evropskom vrhu kada je reč o neželjenim trudnoćama.

Tačnog uvida nema, jer se prekidi trudnoća najčešće obavljaju u privatnim ordinacijama, pa prema nezvaničnim informacijama u Srbiji se godišnje desi oko 16.000 maloletničkih trudnoća, a u 90 odsto slučajeva su neželjene.

Sociološkinja Rada Karanas smatra da mladi nisu dovoljno infomisani i edukovani o rizicima seksualnog ponašanja.

U današnje vreme mladi vrlo rano postaju seksualno aktivni. Bez odgovornog i bezbednog seksualnog ponašanja, emocionalno nezreli, radoznali, neupućeni, željni da budu deo vršnjačke grupe i potpuno „in“, stupaju rano u seksualne odnose, često menjaju partnere (promiskuite), ne koriste kontraceptivna sredstva, ne žele da idu kod lekara po savet, pregled, uz konzumiranje alkohola ili drugih psihoaktivnih supstanci, kupuju ulaznicu za mnogobrojne negativne posledice. Neželjene trudnoće, abotruse (često i van zdravstvenih ustanova), zarazne i prenosive bolesti, strahove i frustracije – kaže Karanac.

Ona navodi da se stiče se utisak da su mladi usvojili pogrešno ili nepotpuno razumevanje sekusalnog ponašanja i da imaju samo fragmentarno znanje o seksualnim pitanjima.

U skladu s rim, imaju i nerealna očekivanja, a i iskrivljenu sliku o sagledavanju sopstvene sekusalnosti. Informacije i znanja traže na Internetu (forumima, blogovima, porno-fimovima, on-line časopisima i kursevima…), u širokom luku zaobilazeći stručna lica, roditelje, nastavnike – objašnjava Karanac.

Prethodni članakFTN dobio priznanje Vojnotehničkog instituta
Sledeći članakPlata u Čačku za 65 evra manja od republičkog proseka

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here