Kazna za vožnju bicikla gradskim bedemom 5.000 dinara

13
1678
Foto: Čačanski glas

ČAČAK – Za vožnju bicikla gradskim bedemom predviđena je novčana kazna od 5.000 dinara, upozoravaju iz PU Čačak.

U čačanskoj policiji podsećaju da je bedem isključivo pešačka zona, te da je ova deonica obeležena adekvatnom saobraćajnom signalizacijom – saobraćajnim znakovima “pešačka staza“ i “zabrana saobraćaja za vozila u oba smera“, što, kako se naglašava, označava posebno izgrađenu stazu kojom se pešaci moraju kretati, a po kojoj je zabranjeno kretanje drugim učesnicima u saobraćaju.

Kako je saobraćajnom signalizacijom obeleženo da je gradski bedem u Čačku staza za kretanje pešaka, sve druge osobe koje se kreću biciklom ili drugim vozilom, podležu sankcijama, bez obzira na razlog zbog koga su zatečeni u prekršaju, a to je najčešće da je trasa bedema najkraći put do odredišta gde su krenuli – kažu u PU Čačak za “Čačanski glas“.

U policiji navode da je odgovarajuća signalizacija postavljena na ulazu iz Ulice Bate Janković i na ulazu na bedem iz Ulice vojvode Stepe, u vidu saobraćajnih znakova “pešačka staza“ i “zabrana saobraćaja za vozila u oba smera“, dok su na uređenim pristupnim stazama za pešake, poput onih iz gradskog parka, sa platoa ispred Osnovne škole “Vuk Karadžić“ i iz Sportskog centra “Mladost“, vidno postavljeni saobraćajni znakovi “pešačka staza“.

Za nepoštovanje saobraćajnih propisa zakonom su predviđene sankcije. Kretanje vozilima, uključujući i bicikle po pešakoj stazi, predstavlja postupanje protivno značenju postavljene saobraćajne signalizacije i za takvo ponašanje predviđene su novčane kazne u iznosu od 5.000 dinara – ističu u PU Čačak.

Izvor: Čačanski glas

Prethodni članakBorac 1926 poražen u Jagodini
Sledeći članakRestoranu brze hrane hitno potrebni radnici

13 KOMENTARA

 1. A, ovim panjevima nije palo na pamet da kada su „rekonstruisali“ bedem naprave i bic. stazu u oba smera? Imaš JP koje se izmedju ostalog bavi i izdavanjem bicikala, a ne gradiš staze i ne promovišeš kulturu vožnje istih? Zar za to treba biti genije, ili nema ugradnje?

 2. Policija ce kaznjava biciklististe po bedemu dok pijani ludaci voze po gradu i selima, dno dna od partijskih policijskih parazita !

 3. jos jedan dokaz potpunog odsustva mozga kod aktuelne lokalne administracije, jer vlast niti su niti mogu biti sem svojim botovima i ostalim sitnim sicardzijama

  elem, ne moze biciklom bedemom, a ispod bedema i pored morave biciklisticke staze
  pa kako doci do njih, dronom, helikopterom, magicnim cilimom?!

  ali zato ljute masine na dva tocka samo zuje po bedemu

  juce gledam, prolai patrola i nista…motori serbez prolaze kuda im volja

 4. Da su napravljene biciklističke staze, ne bi ni bilo problema sa biciklistima. Najnormalnija stvar u Evropi jeste da svaki grad ( da ne kažem i selo) ima biciklističku stazu. Jedan grad poput Čačka treba da ima biciklističku stazu uz Moravu gde ljudi mogu da se opuste i da se na miru voze i uživaju, ali naravno to nije slučaj.

 5. Policiji predlažem da kažnjava bicikliste koji ne koriste obeleženu biciklističku stazu već ulaze u kružni tok kod Moravice, koji voze u kontra smeru po stazi i sl. a ne da se istresaju nad decom i drugima koji dolaze do Morave biciklom pa 100 ili 200m voze po bedemu i još da nam objasne kako da stignemo do biciklističku staze ispod bazena?!? Da dovezemo bicikl u autu pa onda da ga vozimo? Na nekim mestima napravljeni trotoari od 3m – frekvencija pešaka 0 a biciklista koliko hoćete, saobraćajnih stručnjaci nisu pomislili da urade bicikl. stazu (primer ul. Radovan Jovanovića)

 6. Pre neko vece jedan idiot na Kawasakiju vozi se bedemom, ide covek od Mancule. Voleo bih da mi policija objasni kako motoristi dolaze do Mancule a da ne prekrse zakon. Zabranjeno je bedemom, zabranjeno je preko gradske plaze, zapranjeno je preko pesackog mosta. Oni jedino mogu preko Morave i helikopterom, a svako vece tamo parkirani motori. Da li je policija ikada nekom od njih napisala kaznu a presrecu bicikliste. Gospodo iz policije primenjujte zakon na sve gradjane, zasto selektujete kada pisete kazne. Da li se plasite ovih kod Mancule, ili je nesto drugo upitanju, ono zbog cega je uhapseno 50 saobracajaca iz Cacka.

  • Neka grad obezbedi staze za bicikliste i neka se pozabavi bespravno parkiranim automobilima po gradu . Krenite od avenije ka gradu , ceo bulevar i ulica svetog save . A što se tiče bedema , kazna treba da bude 20 000 . A ako uhvate decu neka pišu kazne roditeljima , lično sam prisustvoao kada se jedan mali zakucao biciklom u ženu sa kolicima jer je sve vreme gledao u telefon a ne gde vozi biciklu.

 7. Bilo bi posteno da naplacujete i kazne pesacima koji idu biciklistickim stazama u Bate Jankovica, kao i automobilima koji parkiraju na iste po principu „brzo cu, samo da trknem“

 8. a sta cemo sto nisu postavljeni stubici kod Belvija, gde majke sa bebi kolicima ne mogu da prodju i udju na bedem od nepropisno parkiranih vozila, i gde pesaci idu prometnom ulicom jer ne mogu trotoarom od tih istih vozila?

  vazi li zabrana i za elektricne trotinete i motocikliste jer od njih se ne moze bezbedno setati

  biciklisti nisu problem

  • Problem su i biciklisti, i te kako. Roditelji sa malom decom ne mogu da se prosetaju, ima njih koji tako brzo voze bicikle bedemom da bi bukvalno mogli nakog da ubiju. Kljucno, policija i ova obicna i komunalna, izadjite na bedem, svi koji nisu pesaci kaznjavaj!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here