Kisić Tepavčević: Virus korona neće nestati, naučićemo da živimo sa njim

1
463

Drugi talas je izvestan, ali ne treba da paničimo, već da ga spremno dočekamo. Nemamo drugih evidentiranih žarišta osim Jure i epidemijski tok ide povoljnim tokom, i očekivanim za ovo doba godine, rekla je u jutarnjem programu TV Prva dr Darija Kisić Tepavčević.

Darija Kisić Tepavčević

Može da dođe do manjih fluktuacija, nijedan pad nije linearan, ali se ne očekuje porast u narednom periodu. Uspeli smo da prebrodimo prvi, najjači udar, čak i da dođe do drugog talasa nikada više ne može da bude jak kao što je bio prvi – kaže dr Kisić.

Vraćamo se svim aspektima svakodnevnih aktivnosti jer je epidemiološka slika sve povoljnija, kaže doktorka dodajući da je već pre par nedelja kada je ukinuto vanredno stanje stručna procena bila da za to postoje mogućnosti.

Sva je prilika da ovaj virus neće nestati, naučićemo da živimo sa njim, ali to sporadično pojavljivanje ne treba da nas zabrinjava – kaže ona.

Doktorka dodaje da se svi nadaju da tokom leta neće biti slučajeva korone, ali da i to ne bi trebalo mnogo da nas brine, ako se pojave sporadični slučajevi, jer je to slučaj i sa gripom.

Ona misli da će ubuduće, ako se korona virus vrati, verovatno prolaziti sa posledicama poput obične prehlade.

Testiranje na lični zahtev ne preporučujemo, kaže Kisić, jer je negativan test, koji su mnogi u svetu radili zbog psihiloškog pristiska dovodili do njihovog opuštanja, i nepoštovanja mera, pa su bili u riziku da se zaraze već istog dana.

Ako je testiranje potrebno zbog poslovnih putovanja ono se može obaviti u domovima zdravlja i institutima za javno zdravlje. Za maloletne i studente je besplatno, dok se za ostale cena kreće oko 6.000 dinara.

Drugi talas je izvestan, ali ne treba da paničimo, već da ga spremno dočekamo – kazala je Kisić, i dodala da fizička distanca, pranje ruku i nošenje maski čuva zdravlje svih nas.

Izvor: Agencije

Prethodni članakPonovo više od 100 novozaraženih u Srbiji za 24 sata
Sledeći članakObradović: Nadam se da će EU čuti naš vapaj i da neće stati na stranu režima

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here