Ko 13. januara napuni 16 godina dobija 100 evra, ko 14. puni 30 – ne dobija

1
425

Najmlađi građani koji imaju pravo na pomoć od 100 evra su oni koji 13. januara 2022. pune 16 godina. Najstariji građani koji imaju pravo na ovih 100 evra od države su oni koji 14. januara pune 30 godina.

Ovo je određeno novim zakonom koji reguliše isplatu državne pomoći mladima od 16 do navršenih 29 godina života i koji na snagu stupa u četvrtak, 13. januara. Uslov za prijavu za sto evra za sve mlade je – posedovanje lične karte.

Dan „preseka“ za pravo na sto evra državne pomoći za mlade od 16 do 29 godina je četvrtak, 13. januar 2022.

Primalac novčane pomoći je fizičko lice od navršenih 16 do navršenih 29 godina života, na dan stupanja na snagu ovog zakona – stoji u zakonu koji je upravo (12. januara) objavljen u Službenom glasniku Republike Srbije. Zakon, kako se ističe, na snagu stupa narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

To, praktično, znači da oni koji 13. januara ove godine navršavaju 30 godina (pune 31) neće moći da se prijave za 100 evra pomoći od države. Oni, pak, kojima je 30. rođendan samo dan kasnije – 14. januara, imaju pravo na ovaj iznos, pošto na dan stupanja zakona na snagu imaju – navršenih 29.

Pravo na sto evra nemaju ni oni koji na dan 13. januara imaju manje od 16 godina.

Uslov za sve mlade koji žele da se prijave za ovu pomoć je da poseduju važeću ličnu kartu. I da su državljani Republike Srbije.

Uslovi prijavljivanja biće definisani posebnim pravilnikom, što je predviđeno ovim zakonom.

Prema najavi, prijava će biti isključivo onlajn, preko portala Uprave za trezor i počinje u subotu, 15. januara. Traje dve nedelje, zaključno sa 30. januarom.

Ko nema otvoren tekući račun u banci treba da, prilikom prijave, izabere banku u kojoj će mu država otvoriti namenski račun. Na iznos od sto evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS banke neće smeti da, na ovim namenskim računima, obračunavaju bilo kakve provizije i naknade.

Za pomoć od 100 evra ne treba da se prijavljuju mladi od 16 do 29 koji su primaoci novčane socijalne pomoći, kao i oni koji su na izdržavanju zatvorskih kazni. Za njih je prijava – automatska.

Izvor: N1

Prethodni članakSa Kablara uskoro pogled iz staklenog vidikovca na 879 metara nadmorske visine, u vidikovcu kafić i info pult (FOTO)
Sledeći članak“Dobro je što omikron znatno manje napada pluća“

1 KOMENTAR

  1. Stvarno su svi više dosadni .Neka radi svak svoj posao a ne da dosadjuju ovom jadnom narodu više .Dokad više .Samo se o deci treba brinuti ,bolesnima …..i nikom više svi oni primaju platu a gde su tu obični gradjani .

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here