Koje su prednosti 3D štampane kuće u odnosu na tradicionalno građene objekte

2
588
Foto: Špijunka

ČAČAK – Prednosti 3D štampane kuće u odnosu na one koje su tradicionalno građene su kvalitet i čvrstina materijala, koji u odnosu na standardni beton i opeku, čak pet puta čvršći – kaže Nikola Rakić, generalni direktor kompanije “Natura eko“, čiji su inženjeri osmislili ovaj inovativni projekat.

On objašnjava proceduru nastanka ove nesvakidašnje kuće, podsetivši da je prvi mini objekat od 24 kvadratna metara napravljen za svega 21 sat i 45 minuta.

Svi radovi na 3D štampanoj kući teku simultano, što zapravo znači, da uz zidove odmah dobijate i sve instalacije, kao i izolaciju. Sigurnost učesnika na gradilištu kod ovakvih kuća je potpuna, što je veoma važno ako se ima u vidu da je recimo pad sa skele u našoj zemlji među najčešćim povredama na radu, a čak za 40 odsto je u poslednje vreme povećan broj smrtnih povreda na gradilištima. Pored toga veliki problem građevinskoj industriji u današnje vreme je i nedostatak kvalifikovane radne snage – kaže Rakić.

Tehnički direktor “Nature eko“ Miloš Jovanović ističe da se ovakvim načinom gradnje gradilište prepuno ljudi i mašina menja samo jednom mašinom, odnosno 3D građevinskim štampačem.

Cementna smesa koja se praktično ubacuje u štampač nema nikakve hemikalije, odnosno ekološki je „zelena“, u sastavu ima nano čestica i biocida. Dodatno smo uveli inovaciju u materijalu koji je praktično tri u jedan. Jedan materijal predstavlja zid, predstavlja izolaciju koja se nalazi unutra, imate električne instalacije i vodovodne instalacije. Kada se ova mašina ili gradilište povuče, nemate nikakve dodatne troškove i nikakve dodatne radove. Važno je istaći da je 3D štampana kuća čak za 30 odsto jeftinija od objekata koji se grade na tradicionalan način. Ako je na primer kvadrat standardno građene kuće 580 evra, kvadrat „štampanme kuće“ bi bio oko 400 – istakao je Jovanović.

Izvor: Morava info, Špijunka

Prethodni članakVečeras u Domu kulture predstava “Da krenemo ispočetka“, ulaz slobodan
Sledeći članakČačanska policija iz saobraćaja isključila vozača koji je vozio pod dejstvom amfetamina

2 KOMENTARA

  1. O ovim mladim, pametnim, obrazovanim ljudima treba pisati svaki bogovetni dan. I na svakom mestu. Da si ističu znanje, obrazovanje sve dotle dok pojedini počnu da se stide svog neznanja. I da počnu da uče.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here