Koji gradovi u Srbiji su najveća bot-žarišta i gde je tu Čačak

0
2209

Portal Fake news tragač objavio je analizu tabele botova Srpske napredne stranke u našoj zemlji.

Foto: Pixabay

Na internetu je pre nekoliko dana objavljena tabela u kojoj su pobrojani, kako se navodi, svi botovi, uz ime, prezime, okrug, mesto i linkove naloga na Tviteru.

Da li je ova tabela SNS-ovih onlajn aktivista verodostojna? S obzirom na količinu podataka, ali i pojedine (vidljive) nepreciznosti pri unosu, nemoguće je tvrditi da je sve što je navedeno tačno, navodi Fake news tragač.

Ipak, sudeći prema inicijalnim reakcijama i informacijama, uključujući i informacije do kojih je došla redakcija portala Fake news tragača, nema mesta krupnijim prigovorima na račun autentičnosti.

U nastavku će se koristiti termini „bot“ i „botovanje“, prepoznatljive u domaćoj javnosti, iako bi adekvatniji termin za opisanu vrstu aktivnosti bio „astroturfing“, piše ovaj portal.

Novinari portala su kontaktirali jednu od osoba čije je ime na spisku. Potvrdio je da su njegovi lični podaci (ime, prezime, okrug i opština) ispravni, kao i informacije o nalozima za koje je zadužen. U kratkoj razmeni poruka navodi da nije dodatno plaćen za botovanje, već time „pravda“ svoje radno mesto u jednoj lokalnoj instituciji. Kvalifikovan je za posao koji je dobio i ima završene diplomske studije.

Njegove aktivnosti na Tviteru, Instagramu, Fejsbuku i Tiktoku su afirmativne: lajkuje i deli sadržaje u vezi sa SNS-om, ali se ne upušta u raspravu sa drugim korisnicima. Iako mu je traženo da postupa agresivnije, nije pristao na to. Njegov učinak, uključujući i lupanje pluseva i minusa na portalima, prati se i boduje preko centralne platforme.

Prema ovoj tabeli, koja je datirana na 27. jun ove godine, Srpska napredna stranka ima na raspolaganju oko 4.800 bot-naloga na Tviteru, dok je broj takvih naloga na Fejsbuku, Instagramu i Tiktoku prilično ujednačen i iznosi oko 3.200.

Foto: Fake news tragač

Kao što se može videti, jedna osoba obično je zadužena za vođenje više naloga i predstavlja se pod različitim lažnim identitetima. Novinari su utvrdili ukupan broj individua koje su angažovane u ovom sistemu i došlo se do 3.162 osobe, tako što se tražio broj unikatnih kombinacija polja „ime i prezime“ i „opština“. Ovu procenu treba uzeti s manjom rezervom, budući da postoji šansa da dve različite osobe iz iste opštine nose isto ime i prezime.

Sudeći prema podacima iz tabele, najaktivnije bot-žarište je u Kruševcu (87 osoba), a slede Šabac (70) i Leskovac (63). Prosečan broj botova po aktivnoj opštini/gradu je dvadeset, s tim da su, ako je verovati podacima, sve opštine Kosova i Metohije, kao i Bosilegrad, Crna Trava, Doljevac, Gadžin Han, Preševo, Trgovište i Tutin trenutno „bot-free“.

Ukoliko pogledamo ukupan broj bot-naloga na svim mrežama, najaktivniji je Šabac (390), a prate ga Kruševac (355) i Leskovac (277). Među aktivnim opštinama jednocifren broj bot-naloga imaju samo Čajetina, Medveđa i Majdanpek.

Naposletku, novinare portala Fake news tragač je zanimao i broj botova „po glavi stanovnika“. Uporedili su informacije iz tabele sa podacima poslednjeg popisa stanovništva. Na čelu tabele su, izjednačeni, Mali Zvornik i Novi Kneževac (0,32 odsto), a slede Bela Crkva (0,31 odsto), Čoka (0,30 odsto) i Srbobran (0,28 odsto).

Izvor: Fake news tragač

Prethodni članakPanker sa violinom ponovo pred Čačanima
Sledeći članakSkoro trećina domaćinstava u Srbiji ima samo jednog člana

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here