Skoro trećina domaćinstava u Srbiji ima samo jednog člana

5
220

U Srbiji je prošle godine bilo oko 2,5 miliona domaćinstava, prosečan broj njihovih članova se smanjuje, pa je prošle godine je iznosio 2,55 ljudi po stanu. Prema podacima iz popisa stanovništva, 2002. godine je u prosečnom domaćinstvu živelo 2,97 osoba, a 1991. godine 3,24.

Prema podacima RZS-a, na domaćinstva sa jednim članom prošle godine je otpadalo 29,89 odsto svih prebrojanih domaćinstava.

Prema prvom popisu sprovedenom posle Drugog svetskog rata (1948. godine), domaćinstva su u proseku imala po 4,39 članova, pet godina kasnije 4,32, a na sledećem popisu 1961. godine broj je pao ispod četiri člana.

Udeo domaćinstava sa šest i više članova 1948. godine iznosio je 28,31 odsto, prema popisu iz 2002. iznosio je 6,7 odsto a prošle godine samo 4,32 odsto.

Prema podacima RZS, procenjen broj stanovnika u Srbiji u 2022. godini iznosi 6.664.449, na osnovu Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine.

Posmatrano po polu, 51,4 odsto čine žene (3.423.627), a 48,6 odsto muškarci (3.240.822).

Izvor: Agencije

Prethodni članakKoji gradovi u Srbiji su najveća bot-žarišta i gde je tu Čačak
Sledeći članakSSP: Projekat SNS – Čačak u vodi

5 KOMENTARA

  1. Jaoj deko rasplakali ste me. A ko zna kolko ima takvih slučajeva. Na nesreću. Zato predlažem rukovodsrvu Čačka da se hitno pravi starački dom. Ne smemo dozvoliti da nam stari budu napušteni i zapušteni. Pa pošteno bi bilo.

  2. Pipisivači ili neko neka obiđe te same bake i deke. Deca ih napustila, otišli u svoje stanove. Bave se svojim životima. Same roditelje sve manje obilaze. Ne daj bože da im spreme nešto da pojedu. A roditelji, obično majke, se trude da im pomognu kolko mogu. Skuvaju, umese, dočekaju srećne što su došli. A mladi, sinovi, kćeri, unuci….? Nemam komentar. Biće i oni jednog dana stari i nemoćni. Sve će osetiti kako i šta stare boli. Možda sam omašio temu. Ali morao sam. Ja sam sam već 17 godina. Zahvalan ću biti ako ovo objavite.

  3. Usporili smo mnogo. Sve manje radimo a više kukamo. Više šetamo kučiće nego decu. Pogledajte samo. Nikad doteranije „dame“. A umornije. Od čega li? Ako su zaposlene, ne kuvaju. KMN radi non stop. Znači zavladala lenjost. I sve ih mrzi. Muka da te uhvati. A gde su deca? Nema ih., jer decu treba roditi, gajiti, vaspitavati, školovati itd, itd.

  4. Čitav dan reklame o kerovima i mačkama umesto o venčanjima i odgoju dece. Niko više i ne kuva, a da se bavi detetom to nipošto.Skupo i odgovorno. Mladi su naučeni da budu sebični…. . Šta će nama neprijatelj! Mi ćemo sami sebe uništiti.

  5. Očekivano. Prvo, mladi se sve ređe odlučuju na roditeljstvo. Ganjaju karijeru. Kad godine prođu, zakasnili su. Biologija radi. U međuvremenu menjaju partnere kao čarape. To se odrazi na mogućnost začeća. Muka živa. A bilo je lepo. Ali kratko. Svi hoće i kupuju stanove, napuštaju starije. I tako stari sami a oni bez dece. Proredili smo se. A nije baš moralo. Mnogo se htelo.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here