Koliko su osobe sa invaliditetom medijski vidljive?

0
303

ČAČAK – U Školi za osnovno i srednje obrazovanje “1. novembar”, danas je održana tribina povodom završetka projekta Džoker Naksi radija “Medijska ne/vidljivost osoba sa invaliditetom u Čačku”.

Kordinatorka Marina Glišić, izajvila je da je rezultat ovog projekta, koji je sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja, formiranje novinarske sekcije.

Kada je naša redakcija započela ovaj projekat nismo očekivali da ćemo i mi toliko toga naučiti. Realizacija ovog projekta počela je u septembru od kada je održano pet radionica u ovoj školi sa zainteresovanim učenicima nižih i viših razreda. Osim što su polaznici radionica savladali osnovne veštine novinarskog zanata, naučili su i na koji način da zainteresuju medije da se čuju njihovi uspesi i problemi, kako da se predstave u medijima, ali i kako da organizuju neku tribinu ili događaj koji će biti medijski propraćen – rekla je Glišić.

Direktor škole “1. novembar” Milorad Đondrić, istakao dje a su njihovi učenici zbog brojnih sportskih aktivnosti i značajnih uspeha već imali susrete sa novinarima, ali da ovakve radionice nisu imali.

Krajnji cilj naš je da naše učenike socijalizujemo da ih naučimo nekim novim stvarima ne samo što se tiče nastavnog plana i programa škole, već da ih što više upoznamo sa nekim drugim stvarima kako bi se bolje snašli i lakše uklopili u sredinu – naveo je on.

Radionicama koje je Džoker Naksi radio realizovao u Školi za osnovno i srednje obrazovanje prisustvovali su i roditelji.

Majka devojčice koja već sedam godina pohađa ovu školu, Lidija Mojsilović, je istakla da je ovo prvi put da ih je neko pozvao.

Radionice su bile zanimljive i drago mi je što smo učestvovali u njima. Inače se u medijima malo govori o našoj deci. Jedino kada je Dan dece sa invaliditetom ili kada je nekom detetu hitno potrebna pomoć. A imamo mnogo problema o kojima treba pričati, pa bi se onda verovatno promenili pogledi i komentari ljudi koje srećemo. Možda bi nam neko tada pomogao i na ulici kada idemo sa kolicima, što je danas retkost – rekla je Mojsilović.

Na radionicama najviše su se istakli Radica, Nikola, Vlade, Tijana i još jedan Nikola.

Oni su uživali u pripremi radijskih priloga, a imali su priliku da u ulozi novinara razgovaraju sa svojim vršnjacima iz drugih škola. Interesovalo ih je i da li učenicima drugih škola smeta što su različiti.

Po završetku projekta sumirali su utiske.

Radica je rekla da su na radionicama naučili koliko je važno da budu u kontaktu sa medijima i da ih obaveštavaju o svemu onome što rade, o uspesima koje postižu, ali i problemima koje imaju.

Nikola R. je pozvao sve da lajkuju njihove priloge koje će kada počne sa radom novinarska sekcija objavljivati na Fejsbuk stranici.

Zadovoljan sam radionicama – rekao je Nikola M. dodajući da je on naučio kako da razgovara sa vršnjacima iz drugih škola i na koja pitanja je tražio odgovore.

Vlade K. je recitovao pesmu na engleskom i oduševio novinare, a Tijana je naglasila da su se oslobodili treme i da o svemu slobodno mogu da pričaju.

O uspehu projekta koji je animirao veliki broj učenika koji ne samo da su pohađali radionice nego su bili zadovoljni učešćem u njima potvrdila je i psiholog škole Ljiljana Marić.

Ona je istakla da su polaznici radionica bili oduševljeni svakim dolaskom novinara i trudili se da ispolje sve svoje sposobnosti.

Najveće dostignuće ovog projekta biće osnivanje novinarske sekcije, od sledećeg polugodišta, gde će raditi na usmenom i pismenom izražavanju. To će pomoći da se učenici koji žele predstave u medijima na pravi način, da izveštavaju o događajima i proslavama u školi, da prikupljaju materijal za školske novine, da analiziraju novinske tekstove – izjavila je Marić.

Nastavnica engleskog jezika u školi “1. novembar” Sandra Slović, kaže da su učenicima mnogo značile radionice, jer su kako je navela uspeli da se nađu u nekoj drugoj ulozi, da izađu iz onoga što rade svakodnevno.

Ovo je za njih bilo neverovatno iskustvo. Ne može se opisati to uzbuđenje što će biti na radiju i televiziji. Uz našu pomoć će moći i u okviru novinarske sekcije da urade nešto što može da izađe u javnost i pomogne im da budu medijski vidljivi – rekla je Slović.

Izvor: MNA

Prethodni članakZver je stigla! Novi BMW X6 premijerno predstavljen u “Autogarantu“
Sledeći članakAvion za Beč poleteo sa četiri sata zakašnjenja (FOTO)

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here