Koliko su plate u Srbiji zaista porasle za proteklih 10 godina?

5
225

Potpredsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Goran Radosavljević ukazao je danas da je prosečna godišnja zarada zaposlenih u Srbiji za vreme SNS porasla samo 1,5 puta.

On je dodao da je to gotovo 10 puta sporija dinamika rasta prosečne zarade nego za vreme demokratskih vlada od 2001. do 2012. godine.

On je naveo da je prosečna zarada u 2011. bila oko 370 evra, a u 2021. godini 570 evra, što se lako može proveriti na sajtu Ministarstva finansija, ocenivši da je takva prosečna zarada zaposlenih jedna od najmanjih u Evropi.

Kako je saopštio SDS, Radosavljević je uporedio dinamiku rasta prosečne zarade u Srbiji u poslednjim decenijama sa Rumunijom.

Rumunija je od 1995-2007. povećala prosečnu neto zaradu sa oko 20 evra na 165 evra, dakle oko osam puta, a zatim od 2008-2021. na 710 evra, odnosno 4,3 puta. Ako nastave ovom dinamikom za 10 godina zaposleni i Rumuniji će imati oko 1.500 evra prosečnu zaradu – naveo je Radosavljević.

Kako je rekao, ako Srbija nastavi ovom dinamikom za 10 godina verovatno će imati duplo manju prosečnu zaradu od Rumunije, iako su dve države pre samo 10 godina bili na sličnom nivou.

Izvor: FoNet

Prethodni članakMarinović: Neka bolji tim i naredne sezone igra ABA ligu
Sledeći članakU bolnici i dalje nema hospitalizovanih pacijenata obolelih od kovida

5 KOMENTARA

  1. Ja ne znam kako se živi na selu i izvinjavam se ako sam nekoga uvredio. Pogotovu kolegi iz šumadije. Ceo svoj dugi život živim u gradu. Da sam mlađi išao bih da mu pomognem, ali star sam i bolestan. Prema godinama.

    • Kolega zivis mnogo lakse jer gledas pink i hepi i citas informer i srpski telegraf a ja to ne gledam i ne citam i zivim MNOGO GORE nego pre deset godina ili jos kod nas u selo nije stiglo zlatno doba kao kod tebe… pozdrav i uzivaj u blagostanju a mi seljaci smo odredjeni da se mucimo i ni jedna vlast nam nije doba a ova posebno. Ar zemmlje dzacic vestackog djubriva… litar nafte pet litara mleka ili pet hlebova…dobro si rekao kolega slabo se razumes u matematiku ali lepi botujes….

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here