Komesarijat za izbeglice demantovao navode Boška Obradovića o naseljavanju migranata

4
212

ČAČAK – Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije demantovao je danas navode predsednika Dveri Boška Obradovića da postoji plan o naseljavanju migranata u Srbiji, o kupovini kuća ili seoskih imanja za njih i dodao da je Srbija samo “prolazna stanica na putu ka EU“.

Foto: Beta/Saša Đorđević

Obradoviću je još 2017. godine, povodom usvajanja Lokalnog akcionog plana zvanično odgovoreno na poslaničko pitanje i objašnjeno da predlog LAP-a u Čačku ne predviđa naseljavanje migranata u tom gradu, već kupovinu kuća i stambeno zbrinjavanje naših sunarodnika izbeglih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i interno raseljenih sa Kosova – navodi se u saopštenju Komesarijata.

Povodom navoda o tome da će u Srbiju iz Austrije, Nemačke i drugih zemalja EU biti vraćeni migranti iz Azije koji nisu tamo dobili azil, Komesarijat navodi da u Srbiji nije primljen nijedan deportovani migrant.

Podsećamo da je Zakonom o upravljanju migracijama propisano da su jedinice lokalne samouprave u obavezi da formiraju Savete za migracije. Ti saveti dužni su da usvajaju lokalne akcione planove, koji se izmedju ostalog, tiču i reagovanja u slučaju povećanog priliva migranata, kakav je Srbija imala 2015. godine kada je preko njene teritorije prešlo više od milion migranata sa Bliskog istoka na putu ka EU – dodaje se u saopštenju.

Pokret Dveri u Čačku pokrenuo je u pondeljak peticiju protiv izgradnje migrantskog centra i naseljavanja migranata u tom gradu.

Lider Dveri Boško Obradović kazao je na konferenciji za novinare da je bivši austrijski ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl rekao da je u njegovo vreme sklopljen ugovor sa Vladom Srbije da migranti kojima Austrija odbije zahtev za azil, a koji ne mogu da se vrate u zemlju porekla, budu vraćeni u Srbiju.

Posle izjave (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića da će iz Srbija preuzeti deo migranata iz Grčke jasno je da kreće ostvarenje ranije najave da će prazna srpska sela naseliti migranti – izjavio je Obradović.

Dodao je da “posebno zabrinjava“ Lokalni akcioni plan za unapredjenje položaja migranata u potrebi bez utvrdjenog statusa i tražilaca azila na teritoriji grada Čačka za period od 2018-2021. godine.

Izvor. Beta

Prethodni članakTanasković: Zašto je donesen Akcioni plan za unapređenje položaja migranata u Čačku do 2021. godine?
Sledeći članakTri čačanske firme traže radnike

4 KOMENTARA

    • A kad su tvoji bili migranti nije im smetalo da ih prime u Holandiju i daju im posao i sve sto treba. A ove nesrecnike bi da proterate iz Srbije. Koliko si los covek Zeljko Damjanovicu.

  1. Hiljaditi put je dokazano koliki je Bosko Obradovic lazov. Zna on vrlo dobro sta predstavlja Akcioni plan, ali mu je lakse da huska na nesrecne ljude koji su zbog rata izbegli iz svojih domova. Stvaranje atmosfere linca prema migrantima i homoseksualcima mu je jedina politika.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here