Kon: Broj novozaraženih biće i 2.000 dnevno, a broj mrtvih dvocifren

2
589

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da se očekuje da će broj zaraženih virusom korona nastaviti da raste narednih desetak dana. Istu ocenu izneo je i epidemiolog Zoran Radovanović koji nije član Kriznog štaba.

Kon je naveo da bi broj zaraženih mogao da dostigne više od 2.000 dnevno, a da će broj preminulih od Covida-19 postati dvocifren.

Kon je rekao da će se sledeće sedmice i „u delu nedelje nakon nje“ dnevno biti više od 2.000 novoinficiranih koronom. On je rekao da je samo u Beogradu novih 980 slučajeva i da je to porast iz dana u dan.

Nije bilo predaha nijednog dana, to je klasičan eksponencijalni porast. Taj porast jasno pokazuje šta će se dešavati barem još ove nedelje – rekao je Kon.

Naveo je da za sada nema dramatičnog povećanja broja preminulih, ali da se na osnovu registrovanih novih slučajeva dnevno, može očekivati da će taj broj vrlo brzo postati dvocifren.

Upozorio je da će punjenje bolnica, koje se očekuje, dovesti do kritične situacije i dodao da se za sada primaju samo pacijenti sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom.

Pojasnio je da je od ukupnog broja zaraženih na dnevnom nivou oko 15 odsto sa težom kliničkom slikom, a oko pet odsto onih koji zahtevaju intenzivnu negu i respirator.

Popunjavanje kapaciteta će ići ubrzano tokom nedelje, problem će da se povećava – rekao je Kon.

Napomenuo je da je tražio da se zvanično uvede zabrana kontakata jer se, kako je rekao, mere u vidu preporuka ne poštuju dovoljno.

Ovaj problem rešava se striktnim sprovođenjem mera, ali za sada administrativno-birokratski deo u vezi sa samim merama, kao i nadzor nad sprovođenjem kućne izolacije, malo kasni, i to treba da se popravi – naveo je Kon.

Epidemiolog Zoran Radovanović složio se sa Konom u oceni da se očekuje dalji porast broja građana pozitivnih na virus i naveo je da će ih biti sve više. On je za portal Nova.rs rekao da će taj rast ići negde do kraja novembra ili do decembra.

Kada će dostići vrhunac – ne znam, ali tako nam je suđeno. Da smo se malo bolje čuvali, a tu mislim na Krizni štab, bilo bi manje obolelih i taj talas bismo mnogo razvukli – rekao je on komentarišući broj od 1.817 novoinficiranih u jednom danu.

On je naveo da je razlog za to i što granice nisu bile zaštićene.

Mnoge moje kolege su se žalile da ih niko na granici nije pitao odakle dolaze, a stizali su uglavnom iz Crne Gore i Hrvatske koje imaju mnogo zaraženih – ukazao je Radovanović.

Rekao je i da Srbija nije dovoljno testirala ljude, iako je i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) mesecima isticala da je to važno.

Izvor: Tanjug, Beta

Prethodni članakKK Železničar svečanom akademijom proslavio veliki jubilej (FOTO)
Sledeći članakRukometašica iz Čačka i državna reprezentativka uspešno operisana u Mađarskoj

2 KOMENTARA

    • Meni je muka od onih koji se ne stite a posle im smetaju komentari onih koji znaju sta pricaju.Da si strucan, ti bi znao o cemu oni govore.Tako nam je jer ima dosta onih koji samo pametuju a sebe prvenstveno ne vole a kamoli druge.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here