Kon: Predlog da u odeljenjima bude po 15 učenika, a da školski časovi traju 30 do 35 minuta

0
1861
Predrag Kon; foto: Srđan Ilić

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da povodom početka naredne školske godine postoji predlog da se nastava organizuje u školama tako što bi učenici od prvog do četvrtog razreda imali po četiri časa dnevno od 30 do 35 minuta, uz odmor između časova od po 20 minuta, sa dezinfekcijom.

Takođe je ideja da bude 15 učenika po odeljenju.

Kon je za RTS izjavio da će to biti generalni predlog za početak školske godine, a da će se najverovatnije ostaviti školama da pojedinačno, u skladu sa mogućnostima i potrebama, organizuju nastavu.

Nošenje maski je predlog, ne pominje se u ovom dopisu, to ima smisla kada se ide napolje – rekao je Kon i dodao da ako ima po 15 učenika u odeljenju to obezbedjuje distancu i nije potrebno nošenje maski u učionicama za vreme trajanja nastave.

Kon je rekao da svi pokazatelji ukazuju da se epidemija smiruje i da dolazi do smanjenja potencijala prenošenja korona virusa, kao i da je sve više kontrolnih pregleda koji pokazuju da se bolest završava i da se broj onih koji mogu da prenose virus smanjuje.

Prema njegovim rečima to potvrđuje i smanjenje broja onih koji su hospitalizovani u kovid bolnicama, i da sve ukazuje da se postupno izlazi iz vrlo nepovoljne i nestabilne situacije, ali da je daleko od toga da može da se kaže da se situacija stabilizuje, naročito u Beogradu i drugim većim gradovima.

Jasno se uočava da je nakon uvođenja obaveznog nošenja maski, držanja distance, došlo prvo do zaravnjenja, a sada i do spuštanja krive – kazao je Kon.

Kon je rekao da je „virus neuporedivo više rasprostranjen nego u samom početku“, kao i da će se za nedelju do deset dana videti da li otvaranje bazena i kupališta na Adi ima posledica, odnosno da li su se poštovale preporučene mere ili nisu.

Prema njegovim rečima, za razliku od prvog dela epidemije virusa, nakon čijeg su prvog pika zdravstvene ustanove izlazile iz kovid režima, ovoga puta neće biti potpunog ukidanja bolnica koje su u kovid režimu, i u njima će ostati neka odeljenja samo za kovid pacijente.

Izvor: RTS

Prethodni članakDobar nastup čačanske sprinterke na kontrolnoj trci reprezentacije Srbije
Sledeći članakPreminuo još jedan kovid pacijent iz Ivanjice

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here