Kon: Situacija deset puta bolja nego u Italiji, epidemija pod kontrolom

0
633
Predrag Kon; foto: Srđan Ilić

Dosadašnji tok kretanja govori da i te kako imamo epidemiju pod kontrolom, ocenili su danas epidemiolozi Predrag Kon i Darija Kisić Tepavčević.

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević rekla je da je urađen dobar posao, ali i upozorila da, na osnovu svih istraživanja krivulja drugih zemalja, u naredne dve nedelje treba očekivati porast broja obolelih.

Iako je mala šansa da se to ne desi u našoj populaciji, dosadašnji tok kretanja govori da i te kako imamo epidemiju pod kontrolom – ukazala je ona.

Ona je upozorila da se situacija menja iz sata u sat, i da vrlo lako može da se otme kontroli.

Poručila je građanima da je neophodna gvozdena volja da preuzmeno punu odgovornost da i da budemo primer da ne mora da dođe do takvih skokova kako stručna literatura pokazuje.

I te kako vidimo da su efekti svih mera koje smo preduzeli dali rezultate. Ovo jesu ohrabrujući podaci, mada se situacija menja iz sata u sat – naglasila je ona.

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da imamo trenutno situaciju koja je zadovoljavajuća u nezadovoljavajućem stanju.

Ulazimu četvrtu nedelju, 22. dan, i ako se poredimo sa situacijom u Italiji u tom periodu, imamo oko 10 puta manji intenzitet aktivnosti virusa i prenošenja. Dobili smo više od nedelju dana ako se poredimo sa Italijom – ukazao je on.

Kon je rekao da još imamo niži intenzitet aktivnosti, trostruko niži nego što je bio maksimum u Italiji, koji nismo dostigli.

Sveukupno se nalazimo i situaciji kada su pred nama dve nedelje koje očekujemo kao najteže do sada, a za treću koja ide, do sada možemo očekivati dalji porast i ne možemo ništa tačno znati. Naredne dve nedelje sigurno će doći do porasta. Bilo bi prijatno iznenađenje i malo verovatno da se to ne desi – objasnio je on.

Izvor: Sputnjik

Prethodni članakU narednim danima i nedeljama veliko zapošljavanje zdravstvenih radnika u Čačku
Sledeći članakI radnici “MB Namenska“ na dvonedeljnom kolektivnom odmoru

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here