Konkurs za festival “Kratka forma“ u Gornjem Milanovcu

0
155
Foto: Branka Vučićević Vučković

GORNJI MILANOVAC – Kulturni centar Gornji Milanovac raspisao je konkurs za “Kratku forma“, Međunarodni festival kratkog filma koji će biti održan od 23. do 27. septembra u gradu na Despotovici.

Za učešće na Festivalu mogu da se prijave filmovi koji odgovaraju formalnom okviru Festivala i koji su proizvedeni posle 1. januara 2019. godine.

Međunarodni festival kratkog filma “Kratka forma“ je manifestacija koja svojim programom neguje i promoviše umetničke vrednosti savremenog kratkometražnog filmskog stvaralaštva.

Festival teži da predstavi glavne pravce i stilove kratkometražnog filma, da inicira kontakte filmskih radnika, autora i publike i predstavi najnovija ostvarenja iz produkcije kratkometražnih filmova. Festival je namenjen svim ljubiteljima filma.

Osnovni cilj Festivala je promocija kratkometražnog filmskog stvaralaštva i filmskog stvaralaštva dece i omladine, kao i edukacija iz oblasti audiovizuelne kulture. Festival je međunarodnog karaktera. Festival čine takmičarski i revijalni programi.

Filmove za učešće na Festivalu mogu prijaviti zainteresovani autori, reditelji, producenti, distributeri, filmske škole i kinoklubovi u nekoj od sledećih takmičarskih kategorija: mikro film (film do jednog minuta), mini film (film od jednog do tri minuta), kratki film (film od tri do 15 minuta) i filmsкo stvaralaštvo dece i omladine (film do 15 minuta, uzrast do 19 godina).

Revijalni deo programa sadrži revijalne filmske sadržaje, edukacijske radionice, panele, tribine, izložbe i druge prateće umetničke programe.

Rok za prijavljivanje filmova za učešće na Festivalu je 1. april.

Žiri za kategorije mikro, mini i kratkog filma, nakon svih odgledanih filmova prikazanih u takmičarskom programu ovih kategorija dodeljuje sledeće nagrade: GRAN PRI za najbolji film u kategorijama mini, mikro i kratkog filma, nagrade za najbolje filmove u kategorijama mikro, mini, kratki, animirani, evropski i srpski film.

Žiri takođe može dodeliti pohvale i specijalna priznanja u ovoj kategoriji.

Žiri za kategoriju filmsko stvaralaštvo dece i omladine, nakon svih odgledanih filmova prikazanih u takmičarskom programu ove kategorije dodeljuje sledeće nagrade: GRAN PRI za najbolji film u kategoriji filmsko stvaralaštvo dece i omladine, Nagradu za najbolji film dečjeg filmskog stvaralaštva (uzrast do 15 godina), Nagradu za najbolji omladinskog filmskog stvaralaštva (uzrast od 15 do 19 godina). Žiri takođe može dodeliti pohvale i specijalna priznanja u ovoj kategoriji.

Za prestižnu međunarodnu nagradu Omladinske filmske mreže za najbolji film (Youth Cinema Network Award) Organizator kandiduje sledeće nagrađene filmove: Gran pri festivalskog stvaralaštva dece i omladine, najbolji filmovi dečjeg, omladinskog filmskog stvaralašta.

O vremenu i mestu prikazivanja organizator će blagovremeno obavestiti lice koje je prijavilo film.

Odluke o nagradama u takmičarskim kategorijama donose žiriji na javnom žiriranju.

Kako se navodi, javno žiriranje podrazumeva pravo publike da iznese svoje mišljenje, da polemiše sa članovima žirija ili da svojim analizama utiče na odluke žirija, ali konačne Odluke o nagradama donosi žiri.

Organizator Međunarodni festival kratkog filma “Kratka forma“ je Ustanova za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje Кulturni centar Gornji Milanovac.

Izvor: MNA

Prethodni članakBrnabić: Sutra nove mere zbog koronavirusa, moguće zatvaranje škola
Sledeći članakŠiri se zaraza, za 14 sati sedam novih slučajeva obolelih od koronavirusa

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here