KRIK: Drobnjak imao pola miliona franaka na računu u Švajcarskoj

5
499

Direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak imao je nešto više od pola miliona švajcarskih franaka (više od 300.000 evra) na tajnom računu u banci Kredi Svis (Credit Suisse) u Švajcarskoj sredinom 2008, objavila je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK.

U to vreme Drobnjak samo što je preuzeo mesto prvog čoveka državnog preduzeća za izgradnju puteva. Drobnjak je u aprilu 2007. godine otvorio bankovni račun u Švajcarskoj, a već krajem iste godine Vlada predvođena Demokratskom strankom (DS) postavila ga je da vodi „Puteve Srbije“. Sredinom 2008. godine na ovom računu u švajcarskoj banci „Kredi Svis imao je nešto više od pola miliona franaka (više od 300.000 evra), otkriva KRIK u projektu „Švajcarske tajne“.

Drobnjak je dozvolio da pristup njegovom novcu ima i biznismen Radovan Marinković, vlasnik kompanija „Centrolek“ i „Minnex Trading Corporation“. Direktor „Puteva Srbije“, kao vlasnik računa, dao mu je punomoćje, pokazuju procureli podaci banke, a piše KRIK.

Takođe se navodi da Drobnjak naizgled “nije prijavio novac Agenciji za sprečavanje korupcije, sudeći prema izveštajima o imovini i prihodima u kojima je početkom 2011. tvrdio da nema ušteđevinu – iako mu je račun u Švajcarskoj tada još bio otvoren i na njemu je, kako pokazuju procureli podaci, bilo novca”.

Građanima Srbije, inače, nije dozvoljeno da imaju račune u stranim zemljama, osim u slučajevima da im Narodna banka Srbije to dozvoli. Iz ove institucije je na pitanja KRIK-a odgovoreno da nemaju saznanja da je Drobnjak imao račun u Kredi Svis-u.

Nije poznato ni koje je poreklo novca koje je Drobnjak čuvao u švajcarskoj banci.

Pre nego što je preuzeo „Puteve Srbije“, Drobnjak je godinama radio u drugom državnom preduzeću – PZP „Beograd“, koje su kasnije privatizovali biznismeni Miroslav Mišković i Milo Đurašković. Njima se sudilo za izvlačenje novca iz putarskih preduzeća nakon privatizacija, a za to su oslobođeni.

Portal piše da Drobnjak nije pristao na intervju za KRIK niti odgovorio na detaljna pitanja koja su mu novinari poslali lično i posredstvom službe za saradnju sa medijima „Puteva Srbije“.

Izvor: KRIK

Prethodni članakTribina i projekcija filma “Potreba za mržnjom
Sledeći članakJedan smrtni ishod i sve manje hospitalizovanih pacijenata na kovid odeljenju bolnice

5 KOMENTARA

  1. I boli ga. …..Joj narode sta dopustamo. Vlastodržci obezbediše bogatstvo i za svoje naslednike. A ti narode krpi kraj sa krajem, kopaj po kantama, za lekove i ne moras da imas para, za hranu koliko se nađe dok poplaćaš račune, a život jedan svi imamo. Pa ovo je uzas.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here