Krivične prijave za sve koji su delili link filma “Toma“

1
1386

Film “Toma“ oborio je do sada dva rekorda – pola miliona gledalaca za prve tri nedelje prikazivanja, ne računajući dijasporu, i 32.000 gledalaca u jednom danu.

Međutim, ovo ostvarenje reditelja Dragana Bjelogrlića pre nekoliko dana našlo se na udaru piraterije.

Ljudi ne znaju da je krivično delo i šerovanje piratskih fajlova i svi oni koji su delili sporne linkove filma “Toma“ dobiće krivične prijave. Nije sve što je na internetu besplatno. Nije nelegalno da preuzmete film i da ga pogledate, ali je krivično delo ako taj link prosledite dalje. I za to odgovara osoba koja šalje linkove – izjavio je direktor Antipiratska agencija Srbije (SAPA) Vladimir Rajčić.

Prvi link filma “Toma“ podeljen je u četvrtak i obrisan je sat vremena nakon puštanja, ali se potom pojavio na samsung cloud-u. Samo na Fejsbuku link je imao 200.000 pregleda i podeljen je više od 3.000 puta.

Jutjub prepoznaje nelegalni link, ali Fejsbuk nema taj algoritam. Ne postoji film koji je izbegao pirateriju – rekao je Rajčić i dodao da je zahvalan Odeljenju za visokotehnološki kriminal što je brzo reagovalo.

Siguran sam da ćemo za nekoliko dana doći do osobe koja je prva sporan link pustila u opticaj – naveo je on

Advokat Nina Vuković je objasnila da su producenti filma “Toma“ nosioci autorskih prava.

Samo uz pristanak autora se može delo koristiti. Nelegalno je prosleđivati linkove. Moramo podići svest građana da je ovo što se događalo prethodnih dana krivično delo koje se zakonski sankcioniše – rekla je Vuković.

Juče je uhapšena jedna osoba zbog neovlašćenog deljenja filma na društvenim mrežama. Krivični postupak je pokrenut protiv svih koji su neovlašćeno delili film “Toma“, koji je do sada u bioskopima odgledalo 600.000 ljudi.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakU protekla 24 sata manji procenat novozaraženih u Čačku, Ivanjici i Lučanima, u Milanovcu veći
Sledeći članakOtvaranje izložbe “Zagrljaj/Embrace“ Čačanke Lene Milovanović

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here