Krizni štab neozbiljan, odložiti početak školske godine

6
903
Foto: MNA/Novak Lukić

Kako će se izvoditi nastava u školama, da li će deca morati da nose zaštitne maske sve vreme, koje vrste maski će biti dozvoljene i da li je uopšte moguće organizovati rad u školama.

Ovo su samo neka od brojnih pitanja na koje roditelji i prosvetni radnici nikako da dobiju konačan odgovor iako je do početka nove školske godine ostalo još samo desetak dana, piše „Danas“.

Ministarstvo prosvete, na čijem je čelu Mladen Šarčević, još uvek nije predočilo konačno rešenje o izgledu nastave, a uz to, svakodnevno se mogu čuti kontradiktorne poruke predstavnika Kriznog štaba u vezi sa nošenjem zaštitnih maski.

Tako je epidemiolog Predrag Kon pre tri dana izjavio da će deca morati da nose troslojne maske, da bi već sutradan naveo da će moći da nose maske od bilo kog materijala.

Potom je juče epidemiolog Branislav Tiodorović, takođe član Kriznog štaba, rekao da će učenici nositi one maske koje im obezbede roditelji, naglašavajući da škole treba da počnu da rade normalno, ali da bi se u slučaju da dođe do novog pika epidemije virusa korona virusa prešlo na onlajn sistem nastave.

Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, smatra da je „potpuno neozbiljno da u roku od dva, tri dana dobijamo kontradiktorne informacije o nošenju maski u školama“.

Prvo je rečeno da maske moraju da budu troslojne, pa onda da mogu obične i na kraju da učenici ne moraju tokom časova da ih nose. Ako maske nisu neophodne na času, u relativno maloj prostoriji u kojoj se nalazi nastavnik i još 15-16 učesnika, postavlja se pitanje zašto, na primer, onda ne možemo da uđemo u zgradu opštine bez zaštitne maske – ukazuje Markov za „Danas“.

On smatra da je logično da učenici tokom nastave nose maske.

Što se tiče izvođenja nastave, sagovornik beogradskog lista smatra da je bolje organizovati onlajn nastavu od 1. septembra ako se već očekuje novi talas virusa korona.

Ako budemo u situaciji da se za dve, tri nedelje ponovo vraćamo na onlajn nastavu, onda mi je logičnije da od 1. septembra, ili ako je potrebno da se početak školske godine pomeri za još dve nedelje, krenemo sa onlajn nastavom – naglašava Markov.

Upitana da prokomentariše to što Krizni štab zbunjuje javnost da li će i koje maske deca nositi u školi, Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, ukazuje da se to uklapa „u opšti milje zbunjivanja i ministra prosvete“.

Naši učenici će razumeti kad im lepo objasnimo da nešto moraju da rade. Međutim, sigurno će im u nekom trenutku biti vruće, te će maske da skidaju, da stavljaju na klupu, pa će da ih ponovo stave na lice, i slično. Deci će biti teško, jer su naučila da se druže, da prilaze jedni drugima. Očekujemo dodatno objašnjenje o tome da li će deca stalno morati da nose maske, koliko maski roditelji da spreme… Najgore su te suprotne poruke koje dobijamo od Kriznog štaba. Bolje je da ćute nego svaki dan da pričaju različito – naglašava Janković za „Danas“.

Kako objašnjava, nastavnici neće moći sve vreme da predaju pod maskom, već je potrebno da im se obezbede viziri. Sagovornica lista smatra da je najmudrije odložiti početak školske godine, kao što to rade pojedine zemlje u Evropi, da bi se videlo kako će izgledati epidemiološka situacija u Srbiji i da li je u skladu s tim moguće opremiti škole.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije upozorila je da na osnovu uputstava koje je predložilo Ministarstvo prosvete, nije moguće organizovati rad u školama od 1. septembra i napraviti raspored. Iz Unije su naveli da je na sastanku sa ministrom Mladenom Šarčevićem, koji je održan 13. avgusta, „mnogo toga rečeno, ali gotovo ništa nije dogovoreno“.

Na sastanku smo od ministra čuli da stručna uputstva nisu ‘Sveto pismo’ i da se mogu menjati, da su direktori odgovorni za organizaciju i realizaciju nastave, da se nastava neće odvijati onlajn i da se platforme neće koristiti osim u slučaju povećanja broja zaraženih – navodi se u saopštenju i ocenjuje da ono što je na tom sastanku izgovoreno „nije u skladu s onim što je predviđeno stručnim uputstvima“.

Izvor: Danas

Prethodni članakSamo Borac i Primorska još uvek bez pojačanja
Sledeći članakDr Sretenović: Sve manji broj kovid pacijenata, ali bolnicu još ne možemo da vratimo u normalan sistem rada

6 KOMENTARA

 1. SLAŽEM SE 100% SA VAMA VLADANE. VREME JE DA SE UOZBILJE OVI PROSVETARI. PA GDE TO IMA DA SE NIŠTA I NIKO NE POŠTUJE. NIJEDAN PREDLOD NI REŠENJE IM NIJE PO VOLJI. A NIŠTA NE PREDLAŽU. PA LJUDI MOJI SVAKI POČETAK JE TEŽAK. CEO SVET JE, PA I MI, U SPECIFIČNOJ SITUACIJI. PA KO MOŽE NEKA POMOGNE A NE ODMAH KLIN U KOLA. TAKO NEĆEMO NIGDE STIĆI.

 2. Sramota koliki su neradnici prosvetni radnici! Na sve nacine pokušavaju da odlože pocetak školske godine. Pa “gospodo” ako su vam predložena rešenja loša, dajte vi neko. Sva ponudjena rešenja se već primenjuju u drugim zemljama. Recimo u Americi je sličan sistem rada kakav je ovde planiran i deci ke saopšten dva dana pred pocetak školske godine. U Austriji se prilagodjavaju, ali isto se ide naizmenicno. Nigde prosvetni radnici nisu pokušavali da sabotiraju predložena rešenja i rad. Sram vas bilo “gospodo”

 3. Treba privatizovati
  Pa kao kod Sarcevica u njegovoj privatnoj školi,pregrade od pleksiglasa, učenici i nastavnici sa slusalicama i mikrofonima
  Deca koja prate online uključuju se putem linka direktno na čas
  Samo sve to plaćaju roditelji
  Pa ako hoćete privatno izvolite.

  • S obzirom da se većina naših prosvetnih radnika ponašaju kao obični državni paraziti, nadam se,zbog budućih generacija, da će se pojaviti pametni i hrabri da osnuju privatne škole. Ovi su rešili da ne rade, da nije virus bilo bi nešto drugo… Ništa slađe od državnih jasli, znaju oni šta rade.

 4. Mora da se radi gospodo. Od cega cete primiti plate? Kako mislite da funkcionise sistem ako cete vi da sedite kuci i da filozofirate a neko ce da crnci i da se porezi i doprinosi daju kroz plate vama. Valjalo bi privatizovati skole, da vidite kako bi vam slatko bilo! Maska na lice, kao doktori, pekari, pa u ucionicu!

 5. Jadna ova deca. Svak hoće neku pažnju preko njih. Toliko anonimnih, nebitnih, a koji misle da su pametni, teoretišu, pričaju. Samo da se ništa ne radi. Gde bi nas to dovelo, ja ne znam. A plašim se. Ne za sebe nego za ovu mladež pred kojom je život.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here