Legat Sonje Savić pod ključem, rodbina osporava poslednju želju njene majke

4
753

ČAČAK – Kuća-legat Sonje Savić u Donjoj Gorevnici, gde se nalazi njena celokupna umetnička zaostavština, trenutno je predmet sudskog spora i ovaj kompleks već nekoliko godina nije dostupan javnosti.

Razlog za to je što deo Sonjine rodbine osporava testament i traži deo imovine.

Poslednja želja njene majke Mikaine bila je da nakon svoje smrti celokupnu imovinu zavešta Gradu Čačku, a radi obezbeđenja ona je 2011. godine potpisala i protokol s gradskim vlastima. Nakon njene smrti 2018. Grad je celokupnu Sonjinu imovinu zajedno sa umetničkom zaostavštinom predao umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ na upravljanje i prezentaciju.

Mikaina Savić

Još za života Mikaine Savić, koja je inače bila sudija, a u jednom periodu i predsednica opštine Vračar, 2015. godine uređen je deo kuće u Donjoj Gorevnici, koji je još tada pretvoren u Sonjin legat.

Uradili smo rekonstrukciju njene spomen-sobe, koja je bila otvorena za javnost sve do smrti njene majke. Posete su obavljane uz prethodnu najavu, a mi smo jednu sobu koju je Mikaina odredila pretvorili u izložbeni prostor. Međutim, pre pet godina rođaci su osporili taj testament i ceo slučaj je od tada pred sudom. Osim što spomen-soba nije u funkciji, mi nemamo pravo da uđemo u te prostorije – izjavio je Predrag Živković iz UG „Nadežda Petrović“, koji već godinama predano radi na očuvanju i prezentaciji Sonjinog umetničkog opusa.

Sudski spor za poništenje testamenta pokrenuo je deo Sonjine rodbine s očeve strane, koji, između ostalog, potražuju deo livade, pašnjake, parcele pod šumom i voćnjak s bunarom.

Zahvaljujući komšijama u selu, s kojima je Mikaina bila u dobrim odnosima, prostor pod katancem danas koliko-toliko izgleda uređeno, jer komšije iz pijeteta prema porodici Savić imanje i dvorište godinama redovno kose i održavaju.

Stranke koje su u sporu tom prostoru nemaju pristup. Znamo da je tamo potrebno više angažovanja, da grane koje su se nadvile nad tuđa dvorišta prave štetu, ali mi smo tu nemoćni. Tamo je pod ključem ostala celokupna Sonjina zaostavština. Taj sudski spor traje godinama, a sva je prilika da će potrajati – kaže Živković i dodaje:

Predrag Živković i Mikaina Savić (Arhivski snimak)

Iako nemamo pristup objektu i Sonjinoj zaostavštini, to nas ne sprečava da realizujemo programe u njenu čast. Radimo na prezentaciji i ukazivanju na značaj njenog dela, širimo međunarodnu saradnju, zahvaljujući kojoj se danas za Sonju Savić zna širom sveta. Raduje me činjenica da se mladi autori i teoretičari sve više interesuju za njen rad.

Umetničku zaostavštinu Sonje Savić čini obiman materijal: fotografije, audio i video zapisi, među kojima i oni s radio i TV nastupa, njeni video-radovi, dokumentarni i igrani filmovi, video-snimci pozorišnih predstava u kojima je nastupala, mnogobrojni lični predmeti, reč je o više hiljada predmeta, među kojima i oni iz oblasti alternativnog pozorišta.

U okviru manifestacije Čačak – prestonica kulture 2023, a povodom „Sonjinog septembra“, grad na Moravi će tokom avgusta i septembra ugostiti dve svetske umetnice, sledbenice Sonjinog slobodnog umetničkog pravca.

Iranka Majam Tafakori, koja se i sama bori protiv problema i predrasuda s kojima se ženska populacija danas susreće, i Austrijanka Glorija Gejmer biće gošće Čačka. Međutim, umesto da budu rezidencijalno smeštene u Gorevnici, gde bi radile i boravile sa umetnicima, pored Sonjinog legata, dobiće alternativni smeštaj. Između ostalog, i to je bila jedna od poslednjih želja Sonjine majke, da kuću napuni umetnicima i da ona živi – kaže Živković.

Izvor: Kurir

Prethodni članakProdužen rok za predaju nelegalnog oružja
Sledeći članak“Gradsko zelenilo“ posluje u plusu, “Vodovod“ u ozbiljnom minusu

4 KOMENTARA

  1. Ništa novo,ljudski rod je uglavnom takav,alav,proždrljiv i bezobrazan. Gaze preko mrtvih,živih,nema vise nista sveto…

  2. Ipak je ovo neka priprema. Malo, malo.. Pa ova tema. Nemojte ljudi više kopati po ovome. Majka je htela da joj ćerku pamte po lepom, što je u redu, ali. mogli su i sigurnu kuću da naprave, u to ime, za maltretirane žene, a ne spomen sobu da se vide slike. Nismo ni Disovu kuću uredili, i toliko drugih..

    • Sigurnu kuću treba da napravi lokalna samouprava tj. opština Čačak. A zaveštanje Sonjine majke treba da se ispoštuje … i a koliko vredi sve to što ta familija potražuje … da je kao što nije … opština Čačak bi se potrudila da zaštiti poslednju volju majke Sonje Savić … kada se neki budu naučili da prvo gledaju u svoje dvorište … potrajaće … do tada … uskraćeno je svima da uživamo u umetnosti koja je kao i uvek večna … do boljih dana …

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here