Leks specijalis o “švajcarcima“ je predstava za narod, ide na ruku bankama

3
684

Srbija će doneti „leks specijalis“ kako bi rešila problem oko 17.000 građana zaduženih u švajcarskim francima.

To je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon što je na Andrićevom vencu održan sastanak državnog vrha, predstavnika banaka i udruženja korisnika kredita – „CHF Srbija“.

Kada kažem ‘leks specialis’, mislim da sve bude završeno u danima i nedeljama pred nama. Pokušaćemo da najveći deo ide na teret banaka, a nešto će svakako ići, ne sve, ali nešto na teret države – kazao je Vučić.

Koliko je to „nešto“, javnost još ne zna, a u medijima se pominjala informacija da bi dugovi mogli da se raspodele 70 odsto na banke i 30 odsto na državu, što bi banke koštalo između 240 i 420 miliona, a državu oko 120 miliona evra.

Iz Udruženja „CHF Srbija“ za N1 kažu da bi „leks specijalis“ bio dobar za većinu, ali ne i za sve korisnike kredita u švajcarcima.

Većini bi zapravo možda bio konačno rešenje, možda preko sedamdeset odsto, ali trideset odsto sigurno ne bi bilo obuhvaćeno lex specialisom, a to bi bili krediti koji nisu više u otplati. Ono što banke za sada insistiraju je da se taj zakon odnosi na kredite koji su na otplati, dakle ne za one ugovore koji su raskinuti i gde su pokrenute hipoteke. Tako da je to prva grupa ljudi koja ne potpada pod ovaj lex specialis. Za sada – kaže Jelena Pavlović, advokatica „CHF Srbija“.

Zato se pregovori nastavljaju jer, tvrdi Pavlović, postoje dobre šanse da se dođe do rešenja koje je prihvatljivo za sve.

Potencijali „leks specijalis“, međutim, oštro kritikuju u Udruženju Efektiva.

To je predstava za narod. Od 2011. do danas se priča da država neće da reaguje, da država nema nameru da reaguje, da su ugovori svetinja, da moraju da se poštuju i sad odjednom neka brzinska predstava, najava donošenja zakona. Postavljamo pitanje: zašto u ovom trenutku kada smo bili nadomak pobede, pravne pobede, zakonski utemeljene na sudu. Očigledno je da se ponovo ide na ruku bankama, kako bi se njima poraz ublažio, a dodatno će se ublažiti ako se država uključi nekim novčanim dotiranje – kaže Dejan Gavrilović iz „Efektive“.

Ključna promena koju bi doneo „leks specijalis“ je zapravo konvertovanje kredita indeksiranih u švajcarskim francima u kredite vezane za evro. Ukoliko banke, korisnici i država dogovor postignu, takav zakon bi, prema najavama, Srbija mogla da dobije već do kraja meseca.

Izvor: N1

Prethodni članakNova Disova bista ispred Gradske biblioteke, do kraja godine spomenik knezu Stracimiru
Sledeći članakMeđunarodna konferencija o informacionim tehnologijama: I profesori moraju da uče

3 KOMENTARA

  1. Moram da kazem da iako redovno placam rate za svajcarac…i ne bunim se…muka mi je pametnih koji misle da se pravimo pametnih…2008 svima nama a i vama sa evrima kredite su prodavala nesteucna lica…u mojoj banci je apsolvent germanistike odgovarao na moja pitanja koji su uslovi kredita. Za sve sto nije znala, rekla je moram da pitam ditektora, a direktor je rekao da je i on uzeo stan u svajcarcima. To je cist neprofesionalizam i svi smo dovedeni u zabludu. Sociolozi i defektolozi su bili na polozajima ekonomista i pravili se oni pametni za posao za koji nisu skolivani. Zasto niko ne postavi pitanje ko je to nama svima prodao kredite?

  2. Najveca nepravda je pomoci ove „mozgonje“ sa kreditima u svajcarcima.Pre petnest godina glumili su pametne i finasijske eksperte i sve bilo lepo par godina i onda poremecaj na svetskom finasijskom trzistu i onda pomagaj drzavo ti si kriva sto sam ja hteo da budem mnogo pametan.Ako ove drzava pomogne to bi bio gori apsurd od one kupovine stanova za 30-50 maraka.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here