Međunarodna konferencija o informacionim tehnologijama: I profesori moraju da uče

0
248
Foto: RINA

ČAČAK – U čačanskom Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, u organizaciji Fakulteta tehničkih nauka iz ovog grada, održava se naučno – stručni skup sa međunarodnim učešćem, pod nazivom „Informacione tehnologije, obrazovanje i preduzetništvo ITOP 19”.

Na konferenciji učestvuje više od 70 autora i koautora iz obrazovnih i drugih ustanova koje se bave ovom problematikom i izlažu 48 radova, kao i nastavnici koji će učestvovati u dvodnevnom radu skupa u okviru stručnog usavršavanja.

Cilj ove nacionalne konferencije sa međunarodnim učešćem je da se kroz naučne i stručne radove koji će biti saopšteni na skupu razmene stavovi i mišljenja o konceptu digitalnog poslovanja u preduzetništvu. Takođe, cilj je da se identifikuju određeni nedostaci u okviru procesa u obrazovanju, bez obzira na to o kom obrazovnom nivou je reč, i obrazovanje unapredi primenom digitalnih tehnologija – saopštio je u izjavi za medije profesor dr Alempije Veljović sa Fakulteta tehničkih nauka u Čačku.

Pošto je konferencija akreditovana kao stručni skup za nastavnike u osnovnim i srednjim školama, to će i oni proširiti svoja znanja kroz uvodna predavanja na više tema.

To su: IKT u nastavi kroz digitalni dijalog – pametno i bezbedno; ICT klaster kao mesto transfera znanja u praksu; Razvoj algoritma zasnovanog na veštačkoj inteligenciji i neuronskim mrežama za analizu uticaja elektronskog sistema za učenje na uspeh studenata; Zašto je neophodan specijalizovani tv kanal za obrazovanje?

Profesor dr Nebojša Mitrović, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju FTN naglaso je da je ovo jedna jedna od pet koferencija koje fakultet organizuje iz oblasti studijskih programa na kojima se obrazuju studenti ove visoke škole u Čačku.

Već postaje tradicionalna, ovo je četvrta po redu. Početkom proleća ovde se sastaju naučnici koji se bave ovom tematikom, profesori i grupa preduzetnika a razvoj ove oblasti je izuzetno, neverovatno brz, i treba ga pratiti sa ciljem da svi koji se obrazuju u školama ali i na fakultetima, polako izgrađuju preduzetnički duh. Kad maturanti ili diplomci za fakulteta krenu u svoje profesionalne orjentacije umeće da upotrebe to znanje ili ga prenesu drugima – kazao je Mitrović.

Pored toga, naglasio je on, autori nekih radova su iz drugih zemalja zapadnog Balkana, dodajući:

Takođe, na konferenciji će biti posvećena pažnja novim trendovima u zakonskom uređivanje visokog i srednjeg obrazovanja u Srbiji, kao i dualnog čije su norme u pripremi. Konferencija, inače, traje dva dana, danas je radni deo a sutra okrugli sto čiji će zaključci biti neka premisa koju možemo da preporučimo profesorima za predstavljanje u svojim sredinama.

Učesnike konferencije, u ime gradske uprave, pozdravio je Vladan Milić, pomoćnik gradonačelnika Čačka.

Grad se aktivno uključio u ovaj projekat FTN, i uz pomoć Naučno-tehnološkog parka i Ministarstva za inovacione tehnologije i start–ap programa omogućiće studentima koji završe fakultet da razvijaju svoj posao. Pored toga, dve firme iz sektora informacionih tehnologija otvorile su svoje kancelarije u Čačku – naglasio je Milić.

Izvor: RINA

Prethodni članakLeks specijalis o “švajcarcima“ je predstava za narod, ide na ruku bankama
Sledeći članakNova Srbija proziva naprednjake: Gde su iz Borca nestali Kostićevi novci?

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here