Mali: Isplata minimalca od 1. maja, građanima 100 evra nekoliko nedelja nakon vanrednog stanja

1
687
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS da će paket ekonomskih mera za pomoć privredi biti 50 odsto budžeta države Srbije.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije predstavljen je ekonomski program kojim će država pomoći privredu sa 5,1 milijardom evra. Prema rečima ministra, reč je pomoći koja je u visini 11 odsto bruto drštvenog proizvoda Srbije.

Navodi da će naknadu za minimalac dobiti 900.000 preduzetnika – krojači, fizeri, taksisti.

Mi ćemo, ako nemate prihode, isplatiti tri minimalne zarade počevši od 1. maja, to je oko 90.000 dinara pomoći za svakog od njih. Sva preduzeća koja žele da budu deo programa ne smeju da otpuste više od 10 odsto zaposlenih koje su imali 15. marta – ističe ministar finansija.

Prema njegovim rečima, jedan od najvećih zahteva preduzetnika je bio da ih država oslobodi plaćanja poreza i doprinosa.

Ne morate sada da plaćate poreze i doprinose, država će da plati. Ako nemate za neto, država će da plati minimalac – ističe Mali.

Objašnjava da će država novac uplatiti na novi, namenski račun preduzeća, ali direktno radnicima.

Neplaćanje poreza i doprinosa je 161 milijarda dinara je manje novca u budžetu. Mi ćemo to morati da nadomestimo, ali ceo paket je i napravljen da najveći teret krize preuzme država. Vi ćete dobiti novac od nas samo da uz što manje posledica izađemo iz krize – ističe ministar.

Kada je reč o pomoći građanima od 100 evra, Mali je rekao da će građani taj novac dobiti na račun nekoliko nedelja nakon ukidanja vanrednog stanja.

Izvor: RTS

Prethodni članakKorona ujedinila političare u Čačku: Odbornik Dveri u civilnoj zaštiti rame uz rame sa kadrovima SNS
Sledeći članakNovinarska udruženja: Povući zaključak vlade o informisanju, njime se uvodi cenzura

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here