Novinarska udruženja: Povući zaključak vlade o informisanju, njime se uvodi cenzura

0
475

Udruženje novinara Srbije pozvalo je Vladu Srbije da povuče Zaključak o informisanju u vreme pandemije kovid-19, kojim se zabranjuje kriznim štabovima opština i gradova da daju informacije u vezi sa zdravljem stanovništva, kazao je predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

Radomirović je za Betu kazao da bi „ovakav zaključak Vlade i praksa koja bi nastala ako se primeni dovela do povećanja neproverenih informacija i širenja straha među građanima i imala bi obrnut efekat od onoga što se navodi u zaključku“.

Svako centralizovanje davanja informacija kao neminovnu posledicu ima širenje informacija iz drugih izvora, tako da i lično pozivam Vladu da što pre stavi ovaj zaključak van snage i da omogući svim zdravstvenim radnicima da mogu da daju izjave medijima – kazao je Radomirović.

On je rekao da „ako Vlada smatra da zdravstvene institucije nisu dovoljno obučene da daju izjave novinarima može da obezbedi stručne ljude koji će davati izjave u ime tih zdravstvenih institucija“.

Govoreći o medijskom praćenju epidemije koronavirusa u Srbiji, Radomirović je istakao da brzo širenje lažnih vesti preko društvenih mreža govori da građani nemaju poverenja u novinare i u medije.

PROČITAJTE JOŠ: Vlada zabranila kriznim štabovima u unutrašnjosti da daju informacije o obolelim od koronavirusa

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Željko Bodrožić ocenio je da se Zaključkom Vlade narušava Ustavom garantovano pravo na potpuno i blagovremeno obaveštenje o pitanjima od javnog značaja i Krizni štab postaje nekakva centralna cenzorska služba, koja ograničava i uskraćuje protok informacija ka javnosti.

U uslovima epidemije koja je raširena na sve strane pogrešno je lokalnim i okružnim štabovima ili predstavnici zdravstvenih ustanova zabraniti da direktno, preko lokalnih medija plasiraju važne i proverene informacije i obavezati ih da čekaju proveru i dozvolu centralnog Kriznog štaba – izjavio je Bodrožić za agenciju Beta.

Dodao je da će tako građani van Beograda ostati uskraćeni za neophodne informacije i podatke ili će ih dobiti sa zakašnjenjem, što obesmišljava pravovremeno informisanje javnosti.

Ako lokalni mediji ostanu bez relevantnih izvora i sagovornika, oni ne samo da neće moći da pravovremeno i tačno informišu, već neće moći ni da demantuju dezinformacije koje se svakim danom šire društvenim mrežama – rekao je predsednik NUNS-a.

Izvor: Morava info

Prethodni članakMali: Isplata minimalca od 1. maja, građanima 100 evra nekoliko nedelja nakon vanrednog stanja
Sledeći članakJoš pet preminulih osoba, za 24 sata u Srbiji potvđeno 160 slučajeva zaraze

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here