Malinari u ponedeljak sa ministrom Martinovićem u Arilju o ceni i neplaćanju otkupljenog voća

0
951

Predsednik uduženja proizvođača malina „Vilamet“ Mileta Pilčević izjavio je da ih je Ministarstvo poljoprivrede pozvalo u ponedeljak, 8. jula, na razgovor oko otkupne cene malina.

Razgovaraće i o kašnjenja u isplati preuzetog voća, a najavljeno je da će na taj sastanak doći i ministar poljoprirede Aleksandar Martinović.

Pilčević je rekao da je Ministarstvo poljoprivrede na zahtev tog uduženja da još jednom razgovaraju jer će u suprotnom preduzeti radikanije mere i organizovati protest pred Vladom Srbije u Beogradu, predložilo da organizuju zajednički sastanak sa vlasnicima hladnjača.

  • Iz Ministarstva poljoprivrede su nas pozvali na sastanak i oni će ga organizovati, pozivanjem otkupjivača, a mi nemamo ništa protiv da pozovu i druga uduženja proizvođača malina – rekao je Pilčević.

Naveo je da je to udruženje tražilo da se sastanak održi u Arilju, gde je sedište proizvodnje i najvećih otkupljivača, a dolazak je najavio i ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović.

  • Nećemo više da idemo u Beograd, ako odemo, to će biti protest pred vladom ako se ne nađe neko rešenje za nisku otkupnu cenu maline od 220 do 250 dinara po kilogramu, a u trgovinama je i po 2.000 dinara – rekao je Pilčević.

Dodao je da će na sastanku tražiti da se utvrdi jedinstvena otkupna cena za celu Srbiju i da nigde u svetu ne važi pravilo da otkupna cena, kako tvrde neki otkupljivači, nema veze sa cenom u trgovinama.

Istakao je da je veliki problem i to što otkupljivači kasne sa plaćanjem preuzete maline jer tvrde da ne mogu da dobiju kredit, pa onda proizvođači nemaju novac da plate berače.

Pilčević je rekao da će uskoro početi i berba kupina, te da treba utvrditi otkupnu cenu i tog voća.

Prošle godine kupine su, prema njegovim rečima, otkupljivane po 80 dinara za kilogram i mnogi su uništili to voće, pa je nelogično da pada ponuda, a i cena.

Kilogram malina se ovih dana na pijacama prodaje po ceni od 600 do 700 dinara.

Izvor: Beta

Prethodni članakBajkeri izuzetno zadovoljni “Moto vikendom“ u Čačku, najavljuju da će postati tradicionalan
Sledeći članakPlanska isključenja struje za petak, 5. jul

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here