Marković: Porez na imovinu u Čačku povećan za 25 odsto, vlast zavlači ruku u džep građana

15
1487

ČAČAK – Osnovica za obračunavanje poreza na imovinu za kuće i stanove u Čačku povećana je za oko 25 odsto, izjavila je potpredsednica Gradskog odbora Narodne stranke u tom gradu Violeta Marković.

Prema njenim rečima, “bode oči“ i to što je u trećoj zoni oporezivanja osnovica za gradsko građevinsko zemljište povećana šest puta.

To će se jako odraziti na visinu poreza na gradsko građevinsko zemljište. Možemo da se složimo da je Zakon o porezu na imovinu pod republičkom ingerencijom i oko toga na lokalu ne može nešto mnogo da se menja, ali lokalna samouprava može da utiče na to kako određuje zone. Lokalna poreska administracija određuje drugačije zone od Poreske uprave kada su u pitanju kupoprodajni ugovori i kada je određivanje poreza na imovinu. Zašto postoji nesklad ako se primenjuje jedan isti zakon, to je pitanje za gradsku vlast. Oni su proširili drugu i treću zonu kako bi imali što veći obuhvat slivanja novca od poreza na imovinu u budžet grada Čačka – istakla je Marković.

Prema njenoj oceni, sve ove odluke samo će “zavući ruke u džep građanina“, koji će, kako je navela, po ovom osnovu morati da plate mnogo više nego ranije.

Izvor: Morava info

Prethodni članakSa analize stigli rezultati 477 uzoraka iz Moravičkog okruga, ovo su podaci o broju novozaraženih
Sledeći članakPonovo veliki broj prijema na kovid odeljenja, preminula pacijentkinja iz Ivanjice

15 KOMENTARA

  1. Visina poreza zavisi od prometa nekretnina u proteklih godinu dana. Veći porez znači da se više trgovalo kućama, stanovima, lokalima, zemljioštem. Ljudi misle da se to tek tako poveća osnovica za porez. Postoji formula kojom se ona zaračunava i gospođa Marković je propustila, da li namerno da li slučajno, da to objasni. Mislim da to nije baš fer.

    • Baš si pametan, da li se sa ovom formulom slažu majke koje rade u prodavnicama, kod stranih investitora kojima je Šizoje dao po radnom ROB mestu desetine hiljada evra a pomenute rade sa ispod proseka i plate im nisu povećavanje godinama ili jesu za nekih 5%!
      Možda ih spasava što je u Srbiji poslednjih godinu dana samo porez na imovinu podignut za 25% srećom ne i ulje, meso, brašno, gorivo, takse, voce , povrće … Ovo navedeno je dosta procenata više.

  2. Stručnjak za ekologiju, urbanizam, poreski sistem, političke odnose, kulturu, saobraćaj, medicinu… Ma idi bre. Takvi nam kadrovi trebaju. To je kalibar za budućeg gradonačelnika. Ovakvi da nam vode grad i Bog da nas vidi.

  3. Pitam se koji fakultet je ova žena završila te se u sve razume??? Pa ne moze od jezika da se živi malo se mora raditi. Radi bre nesto nemoj samo pričati u prazno.

  4. Kako me ova žena iritira svojom pojavom i da ništa ne kaže. A kad kaže… Tačno je da porez nije mali. Ali tako je od pamtiveka i svugde. To zna dotična. Nepristojno je da ona kaže:“vlast zavlači ruku u džepove građana“.A ostale vlasti? Čista demagogija. Hoće da čačne, prosto,prostački.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here