Medicinske sestre i tehničari dobijaju povišicu od 15 odsto?

0
499

Plate medicinskih sestara i tehničara mogle bi da porastu 15 odsto, saznaju „Novosti“. To bi za medicinske sestre u bolnicama i kliničkim centrima, u proseku, bilo po 6.200 dinara više. Tako bi njihova mesečna zarada, bez minulog rada i dodataka, bila oko 47.500 dinara.

Korekcija zarada koja se, prema rečima ministra Zlatibora Lončara, očekuje za tri-četiri meseca, prema saznanjima „Novosti“, planirana je i za lekare, ali u manjem procentu nego za sestre.

Procenat povećanja još nije definitivno utvrđen, ali na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića da medicinske sestre i tehničari dobiju maksimalno moguće povećanje, resorno ministarstvo, prema saznanjima „Novosti“, trenutno pravi kalkulaciju za povećanje od 15 odsto.

U zdravstvenom sistemu Srbije ima oko 54.000 medicinskih sestara i tehničara.

Ići će se na maksimalno moguće povećanje plata za sestre koje realno može da se finansira iz zdravstvene kase, a da li će to biti baš čitavih 15 odsto ili, ipak, nešto malo manje, naše službe trenutno preračunavaju – kaže izvor „Novosti“ iz Vlade Srbije.

Medicinske sestre i tehničari sa srednjom stručnom spremom, konkretno u Kliničkom centru Srbije, sada sa koeficijentom 13,11 imaju 41.368 dinara, a u intenzivnoj nezi 42.890 dinara, bez minulog rada i dodataka. To je, kako pokazuje evidencija o zaradama u KCS, gotovo 40 odsto više nego deceniju ranije. Oni su, recimo 2009. godine, sa istim koeficijentom radili za 29.173 dinara mesečno, a u intenzivnoj nezi za 30.150 bez minulog rada i dodataka.

U zdravstvenoj kasi, u koju se mesečno sliva zdravstveni doprinos po stopi od 10,3 na zarade i penzije, za ovu godinu računa se na ukupno 273,9 milijardi dinara, od kojih je 113,1 milijarda već projektovana za plate zaposlenih u zdravstvu, koje su od januara sestrama uvećane za 12, a lekarima za 10 odsto. Nezvanično nam je potvrđeno da bi zdravstvena kasa mogla da podnese još neki procenat povećanja, s obzirom na to da su ranijih godina izdvajanja za plate dostizala polovinu ukupnih zdravstvenih prihoda od doprinosa.

Ovo će biti treća godina zaredom u kojoj će medicinske sestre imati najveće povećanje plata, ali na realnoj osnovi – rekao je ministar Lončar.

Inisistiranje predsednika Vučića da upravo medicinske setre najviše osete rast BDP motivisano je željom da se sačuva zdravstveni kadar. Analiza odliva, za koji nadležni kažu da je u našoj zemlji manji nego u nekim okolnim, pokazuje da iz zdravstva u inostranstvo više odlaze medicinske sestre i tehničari nego lekari. Zato je i za ovaj kadar uvedena stimulativna mera zapošljavanja najboljih maturanata medicinskih škola, kao što su dosad više puta zapošljavani najbolji diplomci medicinskih fakulteta.

Najavljeno povećanje plata za sestre, i videćemo koliko za lekare, svakako pojačava utisak da zdravstveni radnici u Srbiji imaju perspektivu i da će se smanjiti odliv kadrova, naročito mladih – smatra Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. – Ovo su značajni pomaci napred, a ne minimalni, od dva-tri odsto, kao što je bilo ranije. Sugestija je da i za nemedicinske radnike povećanje bude veće od procenta uvećanja minimalne zarade.

Izvor: Večernje novosti

Prethodni članakPokretanje postupaka protiv direktora pojedinih škola u Milanovcu
Sledeći članakObradović: Predložiću Predsedništvu stranke da Dveri bojkotuju izbore

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here