Medijska (ne)vidljivost osoba sa invaliditetom u Čačku

0
193

ČAČAK – U školi “1. novembar“ održana je tribina povodom početka realizacije projekta Džoker Naksi radija “Medijska (ne)vidljivost osoba sa invaliditetom u Čačku“.

Marina Glišić, koordinatorka projekta rekla je da će Džoker Naksi radio u saradnji sa školom „1. novembar“ održati pet edukativnih radionica sa grupom sadašnjih i bivših učenika škole, radi sticanja znanja i veština za nastupe u medijima, na okruglim stolovima i tribinama i promociji njihovih udruženja.

Polaznici obuke će realizovati i radijske priloge u kojima će obavestiti građane Čačka i okoline da i osobe sa invaliditetom, ukoliko im se pruži šansa, sa stečenim znanjem i veštinama iz pozicije u kojoj se nalaze mogu na dobar način predstaviti svoje probleme i aktivno se uključiti u društvene tokove.

Ljiljana Marić, psiholog i pomoćnica direktora ŠOSO “1.novembar“, rekla je da polaznici ove škole nemaju problem u komunikaciji.

Oni su jako topli, uvek žele da govore za medije, ali oni to rade na svoj način. I mediji kroz ovaj projekat mogu naučiti kako da sarađuju sa osobama sa invaliditetom. Moja uloga u projektu biće stručna podrška, koja se tiče odabira polaznika radionice da procenim koji su to učenici koji bi mogli ,s obzirom na svoje sposobnosti, da uspešno savladaju te radionice i na kraju promovišu i sebe, svoje aktivnosti i svoju školu – rekla je Marić.

Vladan Milić, pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti, rekao je da projekat čačanske medijske kuće potvrda da država, podržavajući ovaj projekat, i te kako misli o osobama ometenim u razvoju.

Grad Čačak dosta čini u svom domenu što se tiče pomoći osobama sa invaliditetom i dece omete u razvoju – naglasio je on.

Milić je podsetio da je pre nekoliko godina osnovana ustanova “Zračak“, da je ove godine završena i fiskulturna sala koja će pre svega biti namenjena za korisnike “Zračka“, kao i za đake ŠOSO “1. novembar“.

Nadam se da ćemo i ubuduće nastaviti sa ovom praksom – rekao je Milić.

Marija Bojičić je majka dečaka sa poteškoćama u razvoju.Ovo je prilika da se čuje i reč roditelja dece koji imaju razvojnu poteškoću, ometenost u razvoju, neki oblik invaliditeta, jer oni svakodnevno borave sa tom decom i imaju životno iskustvo rekla je Bojičićeva .

Mi kao društvo imamo jako nizak nivo inkluzivne kulture. Kada u školi provedete malo više vremena kao što provodim ja vidite da postoji puno dece koja imaju dosta potencijala samo nemaju prostor u medijima, u društvu nisu podržana od svojih sugrađana. To su samo deca ili ljudi kojima je potrebna podrška i ja se iskreno nadam da će kroz ovaj projekat oni moći da pokažu koliko mogu, koliko znaju i da im se pruži prilika da to pokažu. Postoji jedan divan citat: “Od svih rana najviše bole one koje zadaje jezik pogled i prezrenje“. Dajte im šansu, nemojte ih vraćati unazad, jer oni svakog dana ulažu veliki napor sa ljudima iz škole “1. Novembar“ da budu sve bolji i bolji – poručuje Bojičićeva .

Direktor škole Milorad Đondrić podsetio je da ustanova ima 84 učenika.

Mi se trudimo da se ne samo kroz redovnu nastavu, već i kroz vannastavne aktivnosti i radionice da ih pripremimo da se sutra snađu u životu i da sami o sebi vode računa – naglasio je Đondrić.

Na samom kraju prisutnima se obratio učenik ove škole Uroš Ćeriman koji pohađa prvi razred srednjeg obrazovanja.

Izveštavanje i obaveštavanje javnosti putem elektronskih i drugih medija veoma je značajno za promociju škole i njenih polaznika. Učešće u ovom projektu pomoći će da informisanje postane kontinuirano ali da na njega u najvećoj meru utiču i da ga kreraju mlade osobe koje pohađaju školu i bivši učenici kada prođu predviđene obuke i radionice – rekao je Uroš.

Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije

Izvor: Morava info

Prethodni članakBorac 1926 ponovo igrao u večernjem terminu i opet ubedljivo pobedio
Sledeći članakSve spremno za atletski spektakl na čačanskim ulicama na kojem učestvuje 1.000 takmičara

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here