“Memorijal Sonje S.“ od 21. septembra do 30. oktobra, svoje radove izložiće 24 umetnika

1
176

ČAČAK – Umetnička galerija u Čačku najavila je danas 32. bijenalnu izložbu „Memorijal Nadežde Petrović“, koja će se održati od 21. septembra do 30. oktobra u tom gradu, pod nazivom „Memorijal Sonje S.“

Selektor festivala Zrinka Badovinac; Foto: Z. B. Autor – Igor Anđelić

Selektorka ovodišenjeg Memorijala, slovenačka istoričarka umetnosti i kustos iz Ljubljane Zdenka Badovinac, rekla je na konferenciji za novinare u Čačku da se naziv 32. Memorijala odnosi na dve značajne žene rođene u tom gradu, slikarku Nadeždu Petrović (1873–1915) i glumicu Sonju Savić (1961–2008), koje su, prema njenoj oceni, bile ključne umetnice u svojim oblastima u istoriji bivše Jugoslavije.

Ona je dodala da naziv Memorijala, koji se odnosi na glumicu Sonju Savić, nema mnogo veze sa njom i da izložba neće govoriti o njenom životu, već da ime glumice služi samo kao metafora za ulogu koja definiše okvir koncepta izložbe.

  • Spominjanje dve heroine u nazivu izložbe samo po sebi sugeriše feministički pristup njenom konceptu. U našem slučaju, feministička kritika služi ne samo za predstavljanje specifičnih uslova za žene, već i kao sredstvo za povezivanje različitih minornih pozicija – rekla je Badovinac.

Na ovogodišnjem Memorijalu učestvuje 24 umetnika iz Srbije i drugih zemalja iz regiona, po izboru selektorke Badovinac.

  • “Memorijal Sonje S.“ se bazira na ideji umetnika kao nekoga ko osporava opšte prihvaćena pravila društvenih, rodnih, klasnih i geopolitičkih uloga, čak i uloga koje prevazilaze puke ljudske odnose i zadiru u polje odnosa među vrstama – rekla je Badovinac.

Bijenalnu izložbu „Memorijal Nadežde Petrović“ organizuje Umetnička galerija u Čačku, koja nosi ime slavne slikare rođene u tom gradu, uz finansijsku podršku Grada Čačka i Ministarstva kulture.

Na 32. Memorijalu učestvovaće 24 umetnika/ca i umetničkih grupa: Andrej Škufca, Anton Kats, Bojan Stojčić, Božena Končić Badurina, Vokalno kustoski sindrom (kolektiv), Gregor Mobius, Darinka Pop Mitić, Dejan Marković, Driton Selmani, Đejmi Hadrović, Elvisey Pisica, Efemerne konfesije (kolektiv), Željko Beljan, Maja Smrekar, Mahdi Baraghithi, Milica Rakić, Nika Autor, Sanja Anđelković, Hristina Ivanoska, Nadežda Petrović, Walid Raad, kao i umetničke grupe: Vladan Jeremić i Rena Radle, Natalija Vujošević, Neka Tomšič i Tara Langford, kao i Sezgin Bojnik i Tavfik Rada.

Memorijal će biti realizovan 21. septembra u izložbenom prostoru Umetničke galerije “Nadežda Petrović“, Spomen zbirci Bogića Risimovića Risima, Galeriji Narodnog muzeja u Čačku, Galeriji Etnološkog muzeja u Čačku i javnim prostorima.

Izvor: Beta

Prethodni članak“Kada na mesta odlučivanja postavite ljude sa kupljenim diplomama, onda je to kraj obrazovnog sistema“
Sledeći članakČačanin (42) uhapšen zbog posedovanja 170 grama “spida“

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here