“Kada na mesta odlučivanja postavite ljude sa kupljenim diplomama, onda je to kraj obrazovnog sistema“

5
555

ČAČAK – Koalicija Čačak protiv nasilja i Novi DSS oglasili su se saopštenjem za javnost povodom protesta prosvetnih radnika zakazanog za četvrtak.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Lista “Čačak protiv nasilja i novi DSS” potpuno podržava zakazani protest prosvetnih radnika u četvrtak, 16. maja, ispred Skupštine republike Srbije i poziva sve aktere u obrazovnom procesu da se priključe.

Uzroci nasilja su mnogobrojni. Ovaj incident svedoči o potpunoj degradaciji obrazovnog sistema, ali i same države. Ovo je odraz društva, sredine, gde Srbija ide i šta su uzori deci.

Tragedija je da smo došli u situaciju da učenici ne vide smisao i opravdanost postojanja škole, a nastavnici smisao truda koji ulažu u nastavni i vaspitni proces. Potpuno su narušeni odnosi svih aktera u obrazovanju – dece, roditelja i nastavnika, a na nivou društva postoji samo privid konsenzusa da nam je obrazovanje važno. Država je zaboravila da je i nečinjenje veliko nasilje.

U spirali nasilja neizostavna posledica je nasilje prema nastavnicima a nasilje među učenicima se završava tragedijama koje počinju besmislenim nametanjem protokola zaposlenima, višesatnim sastancima raznih timova u školama, pisanjem planova pojačanog vaspitno-disciplinskog rada, prijavljivanja slučajeva MUP-u ili Centrima za socijalni rad… I ništa…

Šta drugo i očekivati od vlasti koja je prošle godine, nakon majskih tragedija, ukinula školu a ne rijalitije, svi se sećamo preko noći donete odluke o prekidu nastave u sred protesta stotina hiljada građana. „Rešen“ je problem tako što je ukinuta nastava. Tadašnjeg ministra potpuno podržavamo da postane VD direktor televizije „PINK“, to bi bar imalo smisao.

A odgovore na ostala pitanja čekaćemo posle „Ekspa 2027“ jer je to najvažnije i šta je kome bitno što je upis na studijske programe koji školuju buduće nastavnike na istorijskom minimumu i uskoro neće imati ko da predaje u školama. Ko bi se sada opredelio za profesiju gde nema mogućnosti da uspostavi autoritet u učionici a povrh toga već se zna da je pitanje vremena kada će biti zamenjeni hologramima.

Plate zaposlenih u školama su manje od republičkog proseka, udžbenici nikad skuplji, roditelji plaćaju dodatno školovanje svoje dece jer su planovi i zahtevi preopteretili kognitivne sposobnosti uzrasta deteta, infrastruktura škola a posebno učionica i toaleta, van Beograda, na ivici skandala.

Uzalud je apel sindikata da se zakonska regulativa promeni, da se smanji broj učenika u odeljenjima da bi ishodi obrazovanja u radu sa pojedinačnim učenicima bili bolji, da se ne „jure“ obavezne četiri ocene po polugodištu, da se ne popunjavaju testovi znanja samo da bi se ispunila forma, da se konačno uradi istraživanje šta je u životu bilo sa hiljadama vukovaca decenijama unazad koji su „nestali“ iz obrazovnog sistema posle osnovne škole, da su reforme (nekada omiljeni naprednjački pojam) preduge i konzervativne i da ne spremaju mlade da se snađu u društvu i ekonomiji u zemlji u kojoj žive i da je bitno kako naučiti decu da misle a ne kojom brzinom da nauče.

Potrebno je vratiti pravednost u sistem. Ovako, ili ćete ponovo ugasiti škole i prekiniti da prodajete iluziju da škole postoje, ili dajte učiteljima, nastavnicima i profesorima ovlašćenja da mogu da rade svoj posao.

Na protestu će vlast prebrojavati prisutne, SNS direktori će se hvaliti kako „njihove“ škole rade, a neki među prosvetarima će i raditi. I naravno, ministarstvo će represijom smanjiti od plata dnevnicu štrajkača ali bolje i to nego da im „uzmu“ glavu.

Resor za obrazovanje lokalne liste “Čačak protiv nasilja i novi DSS”

Prethodni članakČačanski hoteli dobili interaktivne table
Sledeći članak“Memorijal Sonje S.“ od 21. septembra do 30. oktobra, svoje radove izložiće 24 umetnika

5 KOMENTARA

 1. O čemu pričate ljudi ?!?
  O tome da su zaposleni u školama dužni da trpe nevaspitanu decu i još bezobraznije roditelje?
  Da treba da budu džak za udaranje koji nema lično dostojanstvo ?
  Da ne smeju da štrajkuju jer su im male plate a i sami treba da izdržavaju svoje porodice ?

  • Gospodjo prosvetari. Nemate autoritet. Niste ga izgradili. Izgubli ste ga na ulicama Srbije. Koga ulica vaspitava odrzava taj nije bas omiljen. Jer ulica je ulica. Na njoj nastaje ulicar.

 2. Treba otvoriti privatne skole. Kao doktorima. Ima dobrih I savesnih profesora.Ali ne mogu da rade od bukaca, politikanta. Postaju nevidljivi. Apelujem, koliko mogu, na drzavu da razmisli o ovom
  predlogu. Da se raspise referendum u vezi sa tim. Uzeti primer iz sveta. Roditelji svakako placaju dodatne casove.

 3. To ne moze da se dogodi. Nasi prosvetni radnici su se, definitivno, opredelili da umesto u skole idu na ulice. Vaznija im je politika nego ono cime treba da se bave. Samo pogledajmo. Sramota.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here