Menja li se granica za odlazak u penziju vojnih lica? Oglasilo se Ministarstvo odbrane

6
3757
Foto: Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane saopštilo je da u ovom trenutku ne razmatra izmene i dopune Zakona o Vojsci Srbije kojim bi se promenila zakonska granica za odlazak u penziju, niti smanjio iznos otpremnina koje se u tim slučajevima isplaćuju.

Kako se navodi, osim promene zakonske granice za odlazak u penziju, takođe se ne razmatra izmena podzakonskih akata koji regulišu način obračuna jubilarnih nagrada za profesionalne pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Ministarstvo ističe da je saopštenje izdalo „radi istinitog obaveštavanja javnosti i sprečavanja širenja glasina“, nakon što mu je Vojni sindikat Srbije uputilo poziv da saopšti da li su tačne nezvanične informacije do kojih su došli o izmeni i dopuni Zakona o Vojsci kojima će se predvideti da se diže starosna granica za odlazak u penziju.

  • Ukazujemo da najnovije saopštenje Vojnog sindikata sadrži niz spekulacija na pomenute teme, kao i pogrešna tumačenja normativa poput onog – da se iznos otpremnina reguliše podzakonskim aktima čija se izmena, navodno, priprema. Naime, ovo pitanje uređeno je Članom 88. Zakona o VS, čija se izmena, ponavljamo – ne razmatra – saopštilo je ministarstvo odbrane.

Ministarstvo podseća i da postojeća zakonska rešenja omogućavaju produžetak profesionalne vojne službe ukoliko za to postoji potreba i saglasnost lica kome se na taj način odlaže odlazak u penziju.

  • Saopštenje Vojnog sindikata koje sadrži neproverene i netačne informacije u vezi sa pitanjima statusa i standarda pripadnika MO i VS jeste ponovni neuspeli pokušaj da se dezinformišu naši pripadnici i celokupna javnost – zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakPlanska isključenja struje za utorak, 13. februar
Sledeći članakMijatović: Svaka čast mojim momcima, oni su heroji!

6 KOMENTARA

  1. Bio Sam Profesionalni vojni 35 Godina. Obrzbedjivao Sam drzavni granicni. Kada bi se izracunalo vreme provedeno na radnom mestu dezurstva pripravnosti obezbedjenje granice. Bilo je mnogo vise Godina radnog staza od 40.
    Veljko Maksic pomorski zastavnik.

    • I ja sam bio profesionalni vojno lice li radili smo iz patriotizma i mogu revi bilo je lepo ,od vojne skole,pa rada sa vojnicima na redovnom sluzenju vojnog roka
      Sada rade zbog plate,a 3/4 bi pobeglo kada bi se zaratilo i sada ima sredstava,ali nema strucnih ljudi.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here