Meštani čačanskih i kraljevačkih sela traže hitnu isplatu za zemlju koja im je oduzeta

4
372
Sa jednog od prethodnih protesta

ČAČAK – Predstavnici više sela u okolini Čačka i Kraljeva i šest ekoloških udruženja predali su danas pet zahteva Vladi Srbije od koje traže da hitno isplati zemlju koju je oduzela poljoprivrednicima za izgradnju auto-puta Preljina-Pojate.

Oni traže i da država poljoprivrednicima nadoknadi štetu za useve koje su proletos posejali, a koje nisu stigli da uberu jer su uništeni sa početkom radova na izgradnji auto-puta, za koje nisu bili obavešteni kada će početi.

Među zahtevima su i da se eksproprijacija parcela za potrebe deponovanja materijala i pozajmišta u toku izgradnje auto-puta ne može vršiti trajno i da se po završetku radova vrate vlasnicima uz nadoknadu za korišćenja tih parcela.

Meštani traže od Vlade Srbije da obustavi sve aktivnosti oko proširenja Aerodroma „Morava“ u Lađevcima dok se ne utvrdi ekonomska opravdanost za to proširenje, kao i da taj aerodrom ne može da služi za saobraćaj ogromnih teretnih aviona zbog ugoržavanja bezbednost i zdravlja okolnog stanovništa.

Oni zahtevaju i da se povuku sve dozvole za istraživanje prisustva litijuma na teritoriji Srbije, kao i da se obustave sve radnje na otvaranju rudnika litijuma na lokacijama gde su istraživanja već završena.

Te zahteve Vladi Srbije potpisali su u ime meštana čačanskih sela kroz koja prolazi trasa auto-puta Preljina-Pojate stanovnik Baluge Bratisalv Simović, a u ime meštana sela oko aerodorma u Lađevcima predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije anesteziolog iz Kraljeva Rade Panić.

Potpisnici su i predstavnici ekoloških udruženja „Suvoborska greda“ iz Pranjana, „Zaštitimo Dobrinju i okolinu“, „Za čist Kosjerić“, „Inicijativa za Požegu“, „nEKO brine za Levač“ iz Rekovca i „Eko brigade Jagodina“.

Među potpisnicima su i profesor Agronomskog fakultete u Čačku Duško Brković i predsednik Društva srpskih domaćina Miladin Ševarlić.

Nekoliko stotina meštana i desetak čačanskih i kraljevačkih sela protestovali su pre četiri dana u Mrčajevcima kod Čačka zbog oduzimanja zemlje za pozajmišta i deponije u toku izgradnje auto-puta i za proširenje aerodroma u Lađevcima, kao i protiv istraživanja litijuma.

Protest je održan pod sloganima „Ne damo zemlju – Ne damo vodu – Ne damo vazduh“ i „Ne damo Srbiju – Ne damo đedovinu!“.

Izvor: Beta

Prethodni članakSa analize stiglo 679 uzoraka iz Moravičkog okruga, ne smanjuje se broj novozaraženih
Sledeći članakĐoković: Nikad se nismo predavali protiv Partizana, pa nećemo ni u subotu

4 KOMENTARA

  1. Opet. Kako seljaci pa dokoni. Čudno. To nikad nije bilo u jesen. Znam da kukaju kako izgiboše od rada. Sada se zbira letina i priprema se za zimu. A ovi ovde danima na putu. Ipak mislim da ovi ovde nemaju veze sa selima.

  2. Najgore je što ovi ovde, navedeni, ništa ne proizvode. Možda ovi iz sela i to kao statistička greška. I to nagovorena. A svi ostali, udruženja, tzv profesori, a najgori ovaj Panić,su dokoni, a dobro plaćeni, što je najgore. A kako, pitanje je sad? Ko ih plaća i zašto? Nećemo dugo čekati znaćemo odgovor.

  3. Zar novac od države koja gradi put da imate. Sram vas bilo umesto da bar nešto žrtvujete. Smeta vam aerdrom kojim će doći investitori, sa kog ćete prodati to što proizvedete. Zar za vas predesdnik radi i danju i noću.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here